Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2011

Ny bog: Biografi om Peter Knutzen

Af Thomas de Laine

Forsiden af bogen

For få dage siden blev endnu en DSB-direktør forhenværende. Det skete, da Søren Eriksen blev afsat. Han kan nok ikke regne med at blive genstand for en biografi på mere end 500 sider, men det er faktisk, hvad der nu er overgået én af hans forgængere, nemlig DSBs generaldirektør i årene 1931-1945, den navnkundige Peter Knutzen.

Peter Knutzen (1887-1949) var selvfølgelig ikke kun generaldirektør for DSB, og den nye bog fortæller da også historien om hans opvækst på Ærø, arbejdet hos Postvæsenet ved genforeningen i 1920 og årene under og efter besættelsen, foruden altså 1930'erne, hvor Knutzen var generaldirektør for DSB og gennemførte store moderniseringer med bl.a. lyntog, S-tog og i øvrigt også etableringen af DSBs rutebiltjeneste. Inden Knutzen kom til DSB, var statsbanerne i krise, og det fik manden rettet op på.

Under krigen var Knutzen bl.a. involveret i Dansk-Tysk Forening, og i tyske kredse blev han endda set som en mulig dansk statsminister. Efter befrielsen blev Knutzen derfor også suspenderet som generaldirektør for DSB og dømt for "national uværdig optræden". Peter Knutzen mente ikke, at han var landsforræder, men at han havde arbejdet for sit fædreland. Han frygtede ikke historiens dom - deraf bogens titel.

Biografien er blandt andet baseret på hidtil utilgængeligt arkivmateriale og er illustreret med aldrig tidligere offenliggjorte billeder. Den er skrevet af Lars Bjarke Christensen, der heller ikke er helt uvant med jernbanehistorie, idet han f.eks. flere gange har skrevet artikler i Jernbanemuseets årsskrift Tog i tiden - også om Knutzen.

Det er ikke så tit, der kommer biografier om de store navne i trafikhistorien, men der kan da nævnes Ole Langes meget roste bog Stormogulen fra 2007 om C.F. Tietgen, der spillede en rolle i både københavnsk sporvejshistorie og anlægget af flere jernbaner - og på rigtig mange andre områder.

Lars Bjarke Christensen: Peter Knutzen: Jeg frygter ikke Historiens Dom. Syddansk Universitetsforlag, Odense.
518 s. med ill. i farver.
Udkommer 22. marts 2011.
Pris: ca. 348 kr.