Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2016

Ny bog: Grænseløs buskørsel - Sechers Rutebiler 1932-95

Af Thomas de Laine

Forsiden af "Grænseløs buskørsel - Sechers Rutebiler 1932-95"

Blandt de mere kendte, men nu historiske, danske rutebilvirksomheder er Sechers Rutebiler i Rostved. Firmaets røde rutebiler begyndte at køre fra Korup over Thorsager ind til Aarhus i 1932, hvor Søren Secher Sørensen åbnede sin første rute. Over de næste godt 60 år var Sechers Rutebiler en del af Djurslands trafikhistorie, og den historie foreligger nu i bogform.

Forretningen voksede med tiden og kom også til at spænde over turistbuskørsel, postbefordring og sågar olietransport. Grundlæggerens søn Erling Secher drev rutebilselskabet gennem dets sidste mange år, og han nåede i den egenskab også at være landsformand for Landsforeningen Danmarks Bilruter (en del af det nuværende Danske Busvognmænd) gennem det meste af 1980'erne.

Et spændende kapitel i Sechers historie er aktiviteterne i Østeuropa, hvor en fjernbusrute mellem Moskva og Warszawa blev startet op, netop som nye tider bankede på. Sechers Rutebiler har således, under navnet Sovpolda Tours, drevet buskørsel ind i Sovjetunionen! Skæbnen ville, at ruten åbnede netop på den historiske dag 9. november 1989, hvor Berlinmuren faldt. Ruten blev bl.a. kørt med danskbyggede busser og i samarbejde med danske, polske og sovjetiske partnere. Desværre overlevede ruten dog ikke de store omvæltninger i østblokken.

Nye tider og omvæltning nåede også den danske busbranche i midten af 1990'erne. Århus Amt forlængede kontrakten med Secher og andre vognænd med en ny periode umiddelbart før EU-reglerne om udbud trådte i kraft, men Secher solgte alligevel i 1995 rutebilselskabet til Swebus, der var de svenske jernbaners busselskab. Det svenske selskab begyndte at køre på dansk jord ved samme lejlighed, og det skete i Jylland under navnet Dania Bustrafik (på Sjælland brugte man til gengæld Swebus-navnet).

Den nye bog bærer titlen Grænseløs buskørsel - Sechers Rutebiler 1932-95 og er skrevet af Mikael Hansen, som gennem mange år har skrevet artikler om busforhold, bl.a. i forskellige branchetidsskrifter, men også f.eks. i bogen Rutebilejer og chauffør (2007), der fortalte historien om forholdet mellem rutebilejerne og deres chauffører. Den nye udgivelse er også støttet af Rutebilejernes Arbejdsgiverforenings støttefond, Arriva Danmark og Bushistorisk Selskab.

Bogen er på 104 sider i A4-format og har mere end 140 illustrationer, hvoraf cirka halvdelen er i farver. Den udkom 15. marts hos J-bog og koster ca. 295 kr. Den sælges fra forlaget, hvor man desuden kan se nogle eksempler på sider fra bogen. Den kan dog også nemt bestilles hjem af en lokal boghandler eller købes hos Bushistorisk Selskab.