Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2013

Nye elbusser til København er typegodkendt

Af Thomas de Laine

Sidst på sommeren i år forventer Movia, at to elektriske busser i fuld 12 m-størrelse kan sættes i drift i København. Der er tale om et 2-årigt forsøg, som tidligere har været omtalt her på Myldretid.

Den kinesiske producent BYD har 14. december 2012 fået typegodkendt sin batteridrevne elbustype eBus K9 i EU og altså dermed også i Danmark. Vejen er således banet for at bygge busser til kunder i Europa. Movia har to busser i ordre, som forventes leveret i midten af 2013. Inden de kan sættes i drift, skal de lige gennem nogle interne prøver, ligesom chauffører og værkstedspersonale skal uddannes i busserne, hvorfor man altså først vil kunne køre med dem fra "sidst på sommeren". Også i Holland og Finland er der allerede solgt busser af typen, oplyser BYD.

Movias forsøg gennemføres i samarbejde med Københavns Kommune, DONG Energy og entreprenørerne Arriva og City-Trafik, der skal stå for driften. Forsøget er støttet med 5 mio. kr. fra Trafikstyrelsens Center for Grøn Transport.

Ifølge BYD, der i øvrigt står for "Build You Dreams"(!), kan bussen køre ca. 250 km i bytrafik efter 3-5 timers opladning. Bussen udleder ikke CO2, NOX'er eller partikler i det område, hvor den kører, mens der vil være tale om udledninger, der hvor strømmen produceres. Bussen støjer desuden mindre end en bus med dieselmotor.

Kilder: Pressemeddelse fra Movia 28.01.13; pressemeddelse fra BYD 08.01.13