Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2018

Roskilde bybusser elektrificeres

Af Thomas de Laine

Umove-elbus i København
Den ene af Umoves Linkker-elbusser på linje 3A i København 29. august 2016. Foto: Thomas Hildebrand.

I det netop afgjorte udbud af en stor mængde buskørsel i Roskilde-området, indgik bybuslinjerne 201A og 202A med 10 elbusser. Det følger af afgørelsen på udbuddet, at det bliver Umove, der kommer til at køre elektrisk i Roskilde. Umove kører i forvejen på forsøgsbasis med to busser, der lades ved endestationerne, på linje 3A i København.

Roskilde bliver imidlertid det første sted i landet, hvor bybusdriften bliver helt elektrisk og ikke kun som forsøg. Arriva, som i dag har kørslen, bruger i øvrigt en enkelt elbus i Roskilde, men det er også kun på forsøgsplan.

De andre linjer i samme udbudsenhed - linjerne 203, 204, 205, 206, 208, 209 og 212 - var udbudt på den måde, at der også kan blive elektrisk drift på disse, afhængigt af om en option udnyttes. Der er her tale om nogle noget mindre linjer med lavere passagertal, og de kræver til sammen 7 busser. Roskilde Byråd beslutter 28. februar, om også disse 7 busser skal være elektriske. I modsat fald vil de skulle opfylde Euro 6-emissionsnormen.

Uanset om der bliver tale om 10 eller 17 elbusser, er det dog af betydning, at der nu bliver tale om fuld eldrift. Landet over vil kommuner, i hvert fald i princippet, gerne have elbusser, men bl.a. betyder prisen naturligvis meget. Og i Movias næste udbudsrunde er der bl.a. lagt op til elektrisk drift på linje 2A med ledbusser. Erfaringen med konkurrencen og prisen fra Roskilde-udbuddet må være af stor interesse for andre byer, der ønsker sig elbusser.

Umove overtager kørslen i Roskilde 14. april 2019.

Kilde: Pressemeddelelse fra Movia 09.02.18