Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2011

Operation X og den falske busentusiast

Af Thomas de Laine

I aftenens udgave af TV2-programmet Operation X opnår en af TV2s journalister adgang til City-Trafiks busgarage og -værksted i Glostrup ved at "klæde sig ud" som busentusiast, præsentere sig som businteresseret og stille "nysgerrige" spørgsmål. Spørgsmålene blev dog, som det fremgik af programmet, efterhånden så mange og specifikke, at en mekaniker begyndte at undre sig og direkte spurgte, om manden var fra fjernsynet. Og det var han så også.

Operation X skaber desværre unødig mistillid mellem busselskaber og busentusiaster. Som entusiast kan det i forvejen ofte være vanskeligt at overbevise f.eks. medarbejdere på en garage om, at man kommer med reelle hensigter og ikke f.eks. vil stjæle deres busser eller male grafitti på dem. Fremover kan vi så også slås med at overbevise om, at vi heller ikke er journalister, der skal indsamle dokumentation til næste afsnit af et underholdende skandaleprogram.

Vi er som busentusiaster tilsvarende afhængige af, at andre busentusiaster ikke misbruger det, hvis de får lov til at gå rundt og fotografere på et busanlæg, eller hvis de får informationer, der ellers ikke er offentligt tilgængelige. Tillid kan kun opbygges og vedligeholdes over længere tid, men kan nedbrydes meget hurtigt. Et relateret problem, enhver fotograferende busentusiast kender, er at blive overfuset af buschauffører, der har den (fejlagtige) opfattelse, at man ikke må fotografere busser på offentlig vej uden at have fået lov først.

For at opsummere reglerne for adgang til busgarager, så skal man altid have tilladelse fra ejeren, inden man går rundt på et garageanlæg. Det vil sige, at man skal henvende sig til personalet på stedet og bede om tilladelse. Busgarager er ikke offentlige steder. På åben gade kæver fotografering (eller ophold) ikke forudgående tilladelse, men hvis mennesker er selve motivet for billedet, er det kutyme at spørge først.

Man kan kun håbe, at aftenens udgave af Operation X ikke kommer til at betyde, at det fremover automatisk bliver et "nej", hvis man præsenterer sig som busentusiast.