Myldretid

Menu

Nyheder

Vikingbus lukker Fleet-fjernbusnettet

Af Thomas de Laine

Vikingbus 818 i Carsten Niebuhrs Gade, København
Fleet nåede lige akkurat at blive bruger af Københavns nye fjernbusterminal i Carsten Niebuhrs Gade. Her er vogn 818, en Irizar i6 fra 2015, på vej ind til terminalen forud for afgang mod Aarhus. Foto: Thomas de Laine, 9. juni 2024.

Efter 14½ måneds drift ophører Fleet-fjernbuskørslen med sidste driftsdag søndag 16. juni. Det har Vikingbus, som drev systemet, oplyst i begyndelsen af måneden. "Selv om kunderne i første omgang tog rigtig godt imod vores nye koncept, så må vi efter lidt mere end et år konstatere, at det ikke er muligt at drive Fleet med den lønsomhed, som vi ønskede at opnå," udtaler Vikingbus' administrerende direktør Thomas Wandahl. Billetter til ture efter 16. juni bliver redunderet.

Fleet kom på gaden 30. marts 2023 med et rutenet, der forbandt 19 forskellige byer øst og vest for Storebælt, og billetpriserne begyndte ved 79 kr. Dette fjernbusnet udgjorde op mod lukningen seks ruter, som alle kørte fra København til Lillebælt med stop i Odense og Middelfart. Herfra gik de seks ruter til henholdsvis Aarhus, Vejle-Herning-Holstebro, Horsens-Skanderborg-Randers-Aalborg, Horsens-Silkeborg-Viborg, Kolding-Haderslev-Aabenraa-Sønderborg og endelig Kolding-Vejen-Esbjerg. Det er dog kun på de store rejsedage fredag og søndag, alle ruterne har kørt. En periode indgik også fjernbusrute 800 mellem Odense og Nykøbing Falster via Spodsbjerg-Tårs-overfarten i Fleet, men denne rute blev nedlagt i efteråret 2023.

Det meste af tiden har der dagligt været 6-8 Fleet-busser på gaden, men tirsdag og onsdag, hvor trafikken er mindst, har indsatsen været helt nede på 3 vogne. Esbjerg-ruten har desuden siden foråret 2024 været en minibusshuttle til og fra Middelfart i forbindelse med de andre ruter. Fleet-kørslen var med andre ord en ret lille del af det samlede Vikingbus-imperium. Vikingbus er landets største turistbusselskab, men forretningen omfatter også rutekørsel for Movia og Midttrafik, megen Flextrafik og anden minibuskørsel. Desuden står Vikingbus for togbuskørslen for DSB, hvilket i perioder med store sporarbejder kan antage et ret betydeligt omfang.

Vikingbus havde forud for lukningen 13 turistbusser med Fleet-branding. Busserne er i Vikingbus' almindelige blå, hvide, røde og sorte design, suppleret med et stort "Fleet"-logo, som var påsat med folie. Allerede mandag 10. juni begyndte man at fjerne denne foliering fra busserne. Såvel busser som chauffører forbliver i Vikingbus.

Det er ikke første gang i nyere tid, en dansk fjernbussatsning er blevet lukket igen forholdsvis hurtigt, men i Vikingbus' tilfælde har der dog været rigeligt med muskler bag initiativet.