Myldretid

Menu

Nyheder

DAB-busser og DAB-fans mødtes i Kolding

Af Thomas de Laine

"Kjælingen" i Kolding
"Kjælingen", en DAB-Silkeborg 12-1024L fra 1991, ved bustræffet i Kolding. Her blev øllene serveret! Foto: Jakob Lønbæk Hollesen.

Lørdag 17. august satte et antal DAB-byggede busser og en mængde DAB-entusiaster hinanden i stævne i Kolding. Klaus Gotschalk fra Gotschalk Rejser havde taget initiativ til dette "DAB-træf", og han medbragte selv to busser. Der var lånt plads på Stålvej i Kolding, hvor også Dansk Busglas, Vikingbus og Tide Bus holder til. Ud over busserne var der grillpølser og udskænkning af specialøl.

Det er mere end 20 år siden, den sidste bus blev bygget i Silkeborg, hvor den navnkundige busfabrik DAB, "Dansk Automobil Byggeri", lå. I en lang årrække byggede man især Leyland-busser, og britiske Leyland var ejer af fabrikken i store dele af denne periode. De sidste godt 15 år af fabrikkens liv blev dog lidt mere omskiftelige, og i 1994 købte Scania den gamle fabrik. DAB fik nu en rolle i at udvikle Scanias nye Omni-modelprogram, som kom til at erstatte DABs egne typer, og til sidst blev fabrikken i Silkeborg solgt fra igen, mens produktionen flyttede andre steder hen, bl.a. til Polen.

DAB har siden bevaret sin høje stjerne blandt busentusiaster, selvom det nok kun er DABs egne konstruktioner og ikke Omni-modellerne, de fleste vil godtage som "rigtige" DAB-busser. De 11 busser, som var til stede, inkluderede dog også en Scania og en Volvo:

Som det fremgår, var det hovedsageligt lidt nyere DAB-busser, der deltog, og flere stadig i de aktives rækker. Dermed var der mulighed for at møde nogle lidt andre DAB-busser, end dem der kendes fra museerne.

Ex. Sydthy Rute- og Turistfart vogn 7
DAB-Silkeborg 12-1200L årgang 1995 i privat ejerskab. Foto: Jakob Lønbæk Hollesen.
Bus fra Henry Hansen, Esbjerg
Leyland-DAB 7-1024L årgang 1988 fra Henry Hansen, Esbjerg. Foto: Jakob Lønbæk Hollesen.
John Papugas bus
John Papuga, Brørup, til stede med en DAB-Silkeborg 12-1024L fra 1994. Foto: Jakob Lønbæk Hollesen.
Silkebus vogn 3
Silkebus vogn 3, en Scania "Facelift" fra 1999. Foto: Jakob Lønbæk Hollesen.
Danmarks Busmuseums bus
DAB-Silkeborg 12-1200L årgang 1994 fra Danmarks Busmuseum i Skælskør. Foto: Jakob Lønbæk Hollesen.

Arrangementet tiltrak også udenlandske entusiaster. Polen og Norge - hvor der også har kørt DAB-busser - var således repræsenteret blandt gæsterne, ligesom den hollandske busguru John Veerkamp var til stede. Efter sigende var det et godt arrangement, som der forhåbentlig bliver mulighed for at gentage. Myldretid fik heldigvis mulighed for at bringe nogle af Jakob Lønbæk Hollesens billeder fra dagen, som vejrguderne tilsmilede.

Kilde: Beretninger fra gæster ved træffet