Myldretid

Menu

Nyheder

Budgetforlig i Odense med letbane til Vollsmose og Seden

Af Thomas de Laine

Odense Letbane vogn 04 ved Sukkerkogeriet
Odense Letbane vogn 04 mod Tarup ved Sukkerkogeriet på Vesterbro. Dette sted bliver vestlig endestation for letbanens etape 2, men det er muligt senere at forlænge den nye etape til Odense Zoo. Foto: Thomas de Laine, 4. juni 2022.

Der kommer mere letbane i Odense. Efter en del diskussion har et flertal i Odense Byråd nemlig aftalt i budgetforliget for 2025 at bygge etape 2, som skal forbinde centrum med Vollsmose og Seden i nordøst. Lidt mere præcist skal der anlægges 4,9 km ny letbanestrækning fra Korsløkke op til Vollsmose og Seden med 10 nye stoppesteder. Hele linjen bliver dog 9,2 km lang og vil udgå fra Sukkerkogeriet på Vesterbro på den eksisterende letbane og følge denne via Banegården til Korsløkke. Såvel ved Sukkerkogeriet som ved Korsløkke blev sporskifterne til forgreninger til etape 2 allerede placeret ved anlægget af første etape, som åbnede i 2022. Med linjen fra Sukkerkogeret til Seden bliver der på denne måde en forøget frekvens over letbanens centrale afsnit tværs gennem byen. Otte nye letbanevogntog skal bruges til den nye linje.

Etape 2 har været på tegnebrættet i flere år, men undervejs er det blevet klart, at etapen vil blive dyrere end først forventet. Desuden vil den også først åbne i 2032 og ikke 2030, idet man nu indarbejder erfaringerne fra bygningen af letbanens første etape i estimatet. Den samlede pris for anlægget af etape 2 er nu 1,78 mia. kr., hvoraf Odense Kommune selv lægger de 1,1 mia. kr. Totalen er dermed vokset med 292 mio. kr. i forhold til det, der var forventet i 2021, hvor en udredningsrapport om etape 2 kom. Kommunen har selv fundet godt halvdelen af prisstigningen, mens staten øger sit tilskud til etape 2 svarende til resten. Til gengæld blev strækningen Sukkerkogeriet-Odense Zoo, som også har været foreslået som del af etape 2, altså ikke inkluderet.

Odense Letbanes kommende linje mellem Sukkerkogeriet, Vollsmose og Seden
Den kommende letbanelinje mellem Sukkerkogeriet på Vesterbro, Odense Banegård, Korsløke, Vollsmose og Seden. Kun strækningen fra Korsløkke til Seden skal nyanlægges.

Budgetforliget er indgået mellem Socialdemokratiet, Konservative, SF, Radikale, Enhedslisten og Moderaterne, mens Venstre og Liberal Alliance står uden for. De Konservative var helt frem til forligets indgåelse egentlig imod letbanens etape 2, men endte altså med at gå med i en aftale, der sikrede den. "Vi anerkender, at der er et flertal for en etape 2, og vi kan også se de store potentialer, der er i udviklingen af Vollsmose og områderne derude. Der er også flere højfrekvente busser i den sydlige del. Det er en samlet plan for den kollektive trafik, vi har sagt ja til," har rådmand Søren Windell fra de Konservative udtalt i forbindelse med budgetforliget. Han refererer her til, at forliget også indeholder 4 mio. kr. årligt til en frekvensforøgelse på bybuslinje 55/56 mellem Odense Banegård og Bellinge. Odense Kommunes budget 2025 skal endeligt vedtages 9. oktober.

Kilder: Budgetaftale 2025 mellem et flertal af partierne i Odense Byråd indgået 19.09.24; Fyens.dk 20.09.24; oplysninger fra Odenseletbane.dk