Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2007

København vil indføre citybusser

Af Thomas de Laine

Små minibusser vil fra næste år køre rundt i Københavns middelalderbys smalle gader, hvor de almindelige store busser ikke kan køre. Det er i hvert fald planen hos Socialdemokraterne på Københavns rådhus. De såkaldte citybusser skal køre så hyppigt, at en køreplan er unødvendig. Konceptet kendes fra andre byer i udlandet, bl.a. i Italien.

Ruten er endnu under planlægning, men oplægget er, at citybuslinjen skal betjene indre bys snævre gader samt Nørreport, Vesterport, Hovedbanegården, Kgs. Nytorv og Nyhavn med forbindelse til havnebusserne. I første omgang er der tale om et forsøg, og det ventes endeligt godkendt til efteråret. Københavns kommende citybusser skal måske være eldrevne af hensyn til miljøet.

En arbejdsgruppe hos Movia ser i øjeblikket på sagen, og man regner med at tage en studietur til en busproducent i Italien for at høre om italiænernes driftserfaringer. Kørslen kan måske indledes som forsøg allerede i dette efterår, men citybusserne vil først komme for alvor i slutningen af 2008.

Har været prøvet før
Citybusser har været prøvet før i København, nemlig tilbag i efteråret 1981. Dengang blev tre minibusser indsat på en ringlinje med udgangspunkt på Israels Plads, lige ved Nørreport st. Ruten gik bl.a. ad Åbenrå, Gammel Mønt, Pilestræde, Skindergade og Nørregade, og linjen havde afgang cirka hvert 7. minut.

Citybuslinjen gav anledning til protester fra taxavognmænd, der fandt ruten konkurrenceforvridende, og blev i øvrigt indstillet ved årets udgang. Det var Lars Iversen, De Blaa Rutebiler i Taastrup, der var entreprenør på ruten, der betjentes med Steyr-minibusser.

Kilder: Berlingske Tidende 24.07.07; Peder Schmidts hjemmeside [http://hps.dk/citybus/index.htm, 28.07.07]; TV2/Lorry 24.07.07