Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2017

Danmarks Busmuseum har overtaget Busbevarelsesgruppens samling

Af Thomas de Laine

Busser fra Busbevarelsesgruppen Danmark
Tre af Busbevarelsesgruppen Danmarks busser under et bustræf på Sporvejsmuseet i juni 2013. De to vogne til venstre er nu overtaget af Danmarks Busmuseum, mens den sidste fremover bevares privat. Foto: Thomas de Laine.

Det er mindre end et år siden, Danmarks Busmuseum i Skælskør første gang slog dørene op. Museet omfattede i første omgang de busser, Bushistorisk Selskab hidtil havde gemt, og har efterfølgende foretaget flere andre anskaffelser. Senest har museet her i maj måned overtaget 10 busser fra Busbevarelsesgruppen Danmark som resultat af flere måneders drøftelser om et tættere samarbejde mellem de to foreninger.

De 10 busser udgør Busbevarelsesgruppens samling af busser, på nær en enkelt vogn, der fremover bevares i privat regi. Følgende busser er overtaget af museet (men vil først senere kunne ses i Skælskør):

Bussen, der overgår til privat bevaring, er en Volvo B10R/Aabenraa fra 1983, der har en fortid som Aalborg Omnibus-Selskab nr. 245.

Efter overdragelsen vil foreningen Busbevarelsesgruppen Danmark blive afviklet. Busbevarelsesgruppen blev etableret i 2004 af en gruppe entusiaster, der ønskede nogle typer og årgange af busser bevaret, som det på daværende tidspunkt ellers ikke tegnede til ville blive gemt. Gennem årene har Busbevarelsesgruppen haft mere end 20 busser, først og fremmest fra perioden 1980-95 - altså den sidste generation af busser, der blev bygget på de for længst lukkede, hæderkronede danske fabrikker i Silkeborg og Aabenraa.

Siden 2008 har Busbevarelsesgruppen formelt været organiseret som en forening, og offentligheden har bl.a. kunnet se foreningens busser ved åbent hus-arrangementer i 2008 og 2015.

For seks år siden blev otte af busserne, alle fra de tre tidligere sporvejsbyer København, Aarhus og Odense, overdraget til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvorefter Busbevarelsesgruppen kunne koncentrere sig om busser fra resten af landet, og det er så at sige den anden halvdel af samlingen, der nu har fundet vej ind til Danmarks Busmuseum.

Undertegnede hjemmesideredaktør var selv med til at etablere Busbevarelsesgruppen og har også del i beslutningen om at afvikle den. De 13 år har budt på mange forskellige slags oplevelser - nogle gode og andre minde gode - men det er rigtig glædeligt, at andre foreninger har fundet Busbevarelsesgruppens busser interessante nok til at ville indlemme dem i deres samlinger, hvor busserne også i højere grad vil være tilgængelige for offentligheden.