Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2002

Farvel til DSB i Midt- og Vestjylland

Af Thomas de Laine

5. januar overtager Arriva som bekendt en række jyske banestrækninger fra DSB som følge af Trafikministeriets første udbud af jernbanetrafik. Der er tale om kørslen på følgende strækninger:

- Esbjerg-Bramming-Tønder
- Esbjerg-Ringkøbing-Struer
- Struer-Thisted
- Århus-Langå-Struer
- Århus-Skanderborg-Herning-Skjern

Her er lidt om, hvad der sker i anledning af overtagelsen.

De små forskelle
Det bliver jo næppe en revolution, når Arriva tager over efter DSB. Men DSB har lavet en fin side på deres hjemmeside, der fortæller om de små ting, der alligevel bliver anderledes.

DSB fortæller bl.a., at man ikke som hos DSB kan købe billetter i toget. DSB tager et tillæg på 25 kr., mens Arriva skal have en kontrolafgift på 500 kr., hvis man træffes uden gyldig rejsehjemmel i toget - altså som i S-togene.

Hos Arriva kan man endvidere ikke rejse på Business, og man kan ikke købe DSBs ungdomskort WildCard på Arrivas stationer. Man kan heller ikke købe tillægsbilletter i Arriva-tog - de skal købes på stationen.

En anden forskel er, at man ikke kan reservere plads i Arrivas tog. På kombinerede DSB/Arriva-rejser, kan man altså kun reservere pladser på DSB-delen af rejsen.

Men alt i alt går det jo nok. Som det fremgår af DSBs side, bliver jernbanerne i Jylland ikke splittet i selvstændige systemer af, at Arriva overtager kørslen. Man bør dog holde sig for øje, at der her er tale om frivilligt samarbejde mellem Arriva og DSB.

DSB siger farvel med særtog
I dagene 3.-4. januar siger DSB farvel med et særtog, der kører rundt i Jylland fra Thisted i nord over Århus i øst til Tønder i syd. Turen er på i alt 583 km.

Afskedsarrangementet har allerede nu ca. 1000 tilmeldte over en kortere eller længere strækning, og det retter sig mod pendlere, andre kunder og interesserede i det hele taget samt repræsentanter for amter og kommuner og samarbejdspartnere m.fl. Man kan tilmelde sig frem til og med 27. december på tlf. 96 27 40 52. Administrerende direktør Keld Sengeløv, koncerndirektør Johannes Pedersen og produktionsdirektør Jørn Webler "ledsager" på hele turen.

Der køres med MF-togsæt, altså IC3, og der standses på alle stationer. Turen starter i Thisted d. 3. januar ved middagstid, og den 4. januar ankommer toget til Tønder midt på eftermiddagen. Undervejs vil en musikgruppe underholde.

I toget vil der være udstillinger om "Gode Tog til Alle", "Gode Stationer til Alle" og "Regulariteten i Midt- og Vestjylland". Arrivas kommende pendlere får således en lejlighed til at høre, hvad de går glip af.

Fra 5. januar er det Arriva, der kører togene, men det er altså fortsat med DSBs MR-tog, der er lejet til brug, indtil de nye tog leveres.

Kilder: http://www.dsb.dk/dsb_nu/tema/arriva/, 23.12.02; pressemeddelelse fra DSB 23.12.02