Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2020

Busselskabet Aarhus Sporveje skifter navn til AarBus

Af Thomas de Laine

Busselskabet Aarhus Sporveje 516 ved siden af letbanen
Busselskabet Aarhus Sporveje kører bl.a. parallelt med Aarhus Letbane på Nørrebrogade. Her er det en nyere ledbus på linje 12 ved letbanens stoppested for Universitetsparken. Foto: Thomas de Laine, 31. juli 2020.

Det har været undervejs i længere tid, men bybusselskabet i Aarhus med det stadigt mere utidssvarende navn Busselskabet Aarhus Sporveje, har nu besluttet sig for et hamskifte. Det nye navn bliver AarBus, og sammen med et nyt logo forventes det at blive indført i foråret 2021.

I disse dage er det 49 år siden, den sidste sporvogn på Aarhus' førstegenerationssporvej rullede gennem gaderne. Den blev erstattet af busser, der kom oveni den allerede eksisterende buskørsel, som sporvejene udførte. Navnet Århus sporveje (daværende stavemåde) blev fastholdt, og op til i dag kaldes selskabet i folkemunde blot for "sporvejene".

Linjenettet voksede i takt med byens udbygning, og sporvejene overtog op gennem 70'erne bl.a. flere private buslinjer i forstæderne. Da 90'ernes udliciteringsbølge i første omgang gik uden om bybuskørslen i Aarhus, kom det heller ikke til at give anledning til nogen ændring af navnet. Først da planerne om alligevel at sende sporvejenes kørsel i udbud fra midten af 00'erne tog form, gennemførte man en opdeling i "Århus Sporveje Trafikselskabet" og "Århus Sporveje Busselskabet", hvoraf sidstnævnte senere kom til at hedde Busselskabet Aarhus Sporveje, til tider forkortet BAAS, og er det selskab, som nu vil skifte navn. Ved kommunalreformen kom det under Midttrafik i stedet for Aarhus Kommune.

Heller ikke beslutningen om at anlægge Aarhus Letbane eller det forhold, at BAAS ikke som ønsket fik mulighed for at byde på opgaven med at køre den, førte til et navneskifte for busselskabet, og navnet blev altså også fastholdt efter letbanens åbning i 2017. Men i september 2019 satte BAAS en navnekonkurrence i gang med henblik på at finde en ny identitet. Valget faldt altså på "AarBus", og det navn skulle nok være selvforklarende. Det er øjensynligt også et navn, man har været glade for tidligt i processen, for opslag hos organisationen, der administrerer danske domænenavne, afslører, at BAAS sikrede sig aarbus.dk allerede 31. oktober 2019.

Kilder: Medarbejderinformation på Busselskabet.dk 06.11.20; opslag hos DK-Hostmaster 07.11.20