Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2016

Ny bog: Busserne fra Sorø

Af Thomas de Laine

Sorø-bus på Danmarks Busmuseum i Skælskør
Denne bus med fortid hos Bojesen i Hjortekær nord for København har Sorø-karosseri og er bevaret på Danmarks Busmuseum i Skælskør. Et billede af bussen i dens velmagtsdage findes i bogen på side 125. Foto på Danmarks Buseum i august 2016: Thomas de Laine.

"Busserne fra et bynavn" er skabelonen for titlerne i det, man vel efterhånden godt må kalde en serie af bøger om produktionen på landets mange hedengange fabrikker, der fremstillede rutebiler eller karrosserier hertil. Bag serien står forlaget J-bog, som primært udgiver bushistoriske bøger, og hvorfra Busserne fra Sorø - billeder af Sorø Karosserifabriks produktion netop er udsendt med Jens Birch som forfatter.

Forsiden af "Busserne fra Sorø"

Den nye bog er i det gode, kvadratiske format med stift omslag, som kendes fra flere af de senere udgivelser fra J-bog, og er på 156 sider med over 275 billeder og andre illustrationer, heraf mange i farve. Gennem den første halvdel af bogen fortælles historien lige fra tidlige hjul- og karetmagere over etablering af Sorø-virksomheden, dens første bus i 1919 og storhedstiden som betydelig dansk karrosserifabrik helt frem til den endelige afvikling i 1980'ernes første år. Bogens anden halvdel er et galleri med oplysende billedtekster, der viser eksempler på produktionen fra de seks årtier, hvor mere end 800 buskarrosserier blev fremstillet i Sorø. Udover karrosserier til busser byggede fabrikken tillige person-, vare- og lastbiler, hvilket man også kan se og læse om i bogen.

Med seneste udgivelse omfatter bogserien fabrikkerne i Stautrup, Ørum-Petersen i Herning, SMH i Svendborg, Carlsen i Humlebæk, Odsherreds Karosserifabrik i Asnæs og altså nu fabrikken i Sorø.

Jens Birch: Busserne fra Sorø - billeder af Sorø Karosserifabriks produktion. Udgivet af J-bog, Ishøj, i oktober 2016. ISBN 978-87-996494-5-7. 156 sider, over 275 illustrationer, heraf mange i farve. - Pris ca. 295 kr. plus evt. forsendelse. Bogen kan købes hos forlaget, men det er også muligt at bestille den via nærmeste lokale boghandel.