Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2015

Ny bog: Busserne fra Stautrup

Af Thomas de Laine

Bogbus fra Stautrup
Stautrup-byggenummer 363 var denne Mercedes-Benz-baserede bogbus leveret til Vallø Bibliotek i december 1982. Her ses den hos en ny ejer ved et bogbustræf i Roskilde i 2006. Foto: Thomas de Laine.

Her i sommervarmen, eller i hvert fald i sommertiden, har J-bog udsendt en ny bog i det, der vel efterhånden er en serie om danske buskarrosserifabrikker. Denne gang handler bogen om fabrikken i Stautrup sydvest for Aarhus, der i dag måske bedst kendes for nogle af sine senere lidt mere specielle produkter, som f.eks. bogbusser.

Forsiden af "Busserne fra Stautrup"

Fabrikken grundlagdes i netop Stautrup af Rasmus Skaarup i 1906. Dengang, hvor motorbusdriften ikke rigtig var kommet i gang endnu, var der tale om et karetmagerværksted, som byggede hestekøretøjer. Fra omkring 1920 dominerede bygningen af karrosserier til busser, varebiler og lastvogne dog produktionen, som efter besættelsen kom til at koncentrere sig om busserne. I 1960'erne blev konkurrencen på området for buskarrosserier dog hårdere, og som bekendt blev det fra Silkeborg og Aabenraa, at hovedparten af de danskbyggede buskarrosserier blev leveret frem til ophøret af dansk busproduktion efter årtusindskiftet. Stautrup klarede sig dog ved at beskæftige sig med nicher som f.eks. bogbusserne eller ombygning af kassevogne til minibusser (en i grunden særdeles fremsynet idé). Den sidste egentlige Stautrup-opbygning forlod fabrikken i 1989, hvorefter man beskæftigede sig med klargøring, reparationer o.lign. Rasmus Skaarups efterkommere valgte at kaste håndklædet i ringen i 2000 - ganske få år før de store fabrikker i Silkeborg og Aabenraa indstillede produktionen.

Busserne fra Stautrup er på 96 sider af Jens Birchs hånd og indledes med historien om virksomheden. Den efterfølgende og største del af bogen viser talrige eksempler på produktionen fra de forskellige årtier, og til sidst kommer en produktionsliste, som dog ikke er komplet, idet ingen tilsyneladende har sådan en oversigt over hele fabrikkens produktion. Der er cirka 150 illustrationer, hvoraf omkring halvdelen er i farver.

Bogen er i samme kvadratiske format i stift bind som andre af J-bogs seneste udgivelser som f.eks. Busserne fra Svendborg (2012) og Aabenraa Automobilselskab (2014). Det er et flot format, som samtidig har en praktisk størrelse til at blive læst håndholdt på sofaen eller måske endda altanen. Og det kan i øvrigt anbefales.

Jens Birch: Busserne fra Stautrup. J-bog, Ishøj 2015. ISBN 978-87-996494-4-0. 96 sider, mere end 150 illustrationer, heraf ca. halvdelen i farver. Kan købes hos J-bog for 245 kr. plus forsendelse.