Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2014

60 busser erstatter Øresundstog

Af Thomas de Laine

Øresundstog på Triangeln i Malmö
Øresundstog på den flotte Triangeln station i Malmö, dengang DSBFirst stod for driften, og alt var fryd og gammen, eller hvordan det nu var... Foto: Thomas de Laine, 21. april 2011.

(Opdateret 2. juni kl. 16.10).

Fra klokken tre natten til mandag 2. juni er trafikken med Øresundstog indstillet fra Københavns Lufthavn til Malmö og på en række andre svenske strækninger, som togene normalt også trafikerer. Årsagen er, at togpersonalet hos den svenske operatør på Øresundstogene Veolia går i strejke.

Normalt kører der Øresundstog mellem København og Malmö hvert 20. minut hele dagen og hvert 10. minut i myldretiderne. Der er også nattog 1-2 gange i timen, afhængig af ugedag. Strækningen præges i forvejen af overfyldte tog, og der er fra begge sider af sundet mange rejsende med kufferter mv. til Lufthavnen. Strejken kommer således til at berøre ganske mange rejsende.

60 togbusser
DSB, hvis personale ikke strejker, vil køre normalt på Kystbanen, der som bekendt drives som en del af Øresundstrafikken. Der vil dog kun køre tog mellem Hovedbanegården og Lufthavnen hvert 20. minut, og disse tog vil have endestation i Lufthavnen. Det er Nivå-togene, der i dagtimerne går til Lufthavnen.

Mellem Lufthavnen og Hyllie station i Malmö, som er den "yderste" station på svensk side, vil der blive indsat busser. DSB oplyser søndag aften, at busserne ikke vil køre efter en bestemt plan, men at de forventes at køre hvert 3.-4. minut. Til formålet skal der være hyret intet mindre end 60 busser.

Opdatering 2. juni kl. 13.00: DSB har siden morgenstunden "kun" forventet busser hvert 5. minut. Kørslen udføres med turistbusser. Der er efter Myldretids oplysninger set busser fra bl.a. Herning Turist og Kiviks Buss.

Opdatering 2. juni kl. 16.10: Mandag eftermiddag er togbuskørslen tilsyneladende kommet i mere faste rammer. DSB skriver nu på DSB.dk, at togbusserne kører hvert 20. minut i begge retninger. Første afgange er kl. 4.21 vestgående og 4.56 østgående. Sidste afgange er kl. 23.41 vestgående hhv. 0.26 østgående. Der kører tre ekstra busser i timen i myldretimerne. Mellem sidste og første afgang i 20-minuttersdriften kører der i løbet af natten fire busafgange i hver retning.

Mellem Hyllie, Triangeln og Malmö C vil Pågatågene, som Arriva har kontrakt på, køre normalt.

Al trafik med Øresundstogene på svensk side er ramt. Det er muligt at køre med f.eks. Pågatåg og länstrafikselskabernes tog på Øresundstogs-billeter, men ikke med SJ-tog. Der bliver ikke indsat busser i den svenske trafik, da det opfattes som indblanding i strejken.

DSB kører uændret IC Bornholm, ligesom SJs X2000-tog til og fra København er uberørt.

Sammenbrudte forhandlinger
En forhandling mellem Veolia og fagforbundet Seko endte søndag eftermiddag uden resultat. Baggrunden for strejken er, at Veolia vil afskedige 250 medarbejdere. De vil få mulighed for at søge deres egne stillinger igen, men på forringede vilkår.

Veolia har været operatør på den svenske del af Øresundstogene, siden DSB kastede håndklædet i ringen i 2011. Veolia drev indtil 2007 busdrift i Danmark under navnet Connex.

Kilder: DR.dk 01.06.14; DSB.dk 01.06.14 og 02.06.14; Oresundstag.se 02.06.14