Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2011

Ny bog: Godt på vej - kollektiv trafik i 100 år på Fyn

Af Thomas de Laine

Forsiden af "Godt på vej - kollektiv trafik i 100 år på Fyn"

I den forgangne uge blev et stort jubilæum markeret foran Odense Rådhus på Flakhaven i Odense. Det var nemlig onsdag 5. oktober præcis 100 år siden, den første sporvogn kørte gennem Odenses gader. I den forbindelse stillede Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm op med nogle sporvogne og busser. Jubilæet fejres imidlertid også med en udgivelse.

Bogen Godt på vej - kollektiv trafik i 100 år på Fyn fortæller, som navnet antyder, historien om den kollektive trafik på Fyn i de hundrede år, der er gået. Udover de første sporvogne i Odense, opstod der nemlig også et rutebilnet på Fyn. Ruterne blev oprettet af private vognmænd og privatbaner, men siden tog DSB over og blev ret dominerende på Fyn. Sporvognene forsvandt fra Odense i 1952, og de fleste privatbaner blev helt nedlagt i løbet af 1960'erne, således at busserne blev næsten enerådende. I 1981 kom den amtslige samling af rutebildriften, men bybusserne i Odense og de andre byer kom først med fra 2007, hvor FynBus efter kommunalreformen blev trafikselskab for det meste af den kollektive trafik på Fyn.

Det er arkivarerne Jens Åge S. Petersen og Andreas Skov fra Historiens Hus i Odense, der har lavet bogen, som er udgivet af FynBus. Den er på 142 sider med illustrationer i sort/hvid og farve. Bogen kan købes i Historiens Hus eller på Jernbanemuseet.

Tidligere har Sporvejshistorisk Selskab udgivet bøger om sporvejene og bybusserne i Odense, mens der om rutebilerne på Fyn ikke findes så meget andet end Lars Viinholt-Nielsens hæfte om Sydfyenske Jernbaners rutebiler fra 1990. Den nye udgivelse må derfor hilses velkommen.

Jens Åge S. Petersen og Andreas Skov: Godt på vej - Kollektiv trafik på Fyn i 100 år. FynBus 2011.
142 sider med illustrationer i farver og sort-hvid.
Pris: ca. 149 kr.
Kan købes hos Historiens Hus eller Jernbanemuseet.