Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2007

Terminalbygningen på Rådhuspladsen rives ned

Af Thomas de Laine

Fakta om Rådhuspladsen

Vestervold gik oprindeligt tværs over Rådhuspladsen.

Rådhuset er tegnet af Martin Nyrop efter inspiration af rådhuset i Siena i Toscana. Huset er bygget i 1890'erne.

Ved opførelsen af Rådhustårnet foreslog tårnurfabrikant Bertram Larsen, at klokkerne skulle spille seks melodier dagligt: Kongernes konge kl. 8, Der er et land kl. 10, Vor Gud han er så fast en borg kl. 12, Kong Christian kl. 14, Der er et yndigt land kl. 16 og endelig Fred hviler over land og by kl. 18. Forslaget blev afvist.

Rådhuspladsen er den dyreste grund i Matador-spillet.

Kilde: Selskabet for Københavns Historie

Om cirka tre år går mange københavneres længe nærede ønske om at slippe af med terminalbygningen på Rådhuspladsen i opfyldelse. Til den tid skal den udskældte bygning nemlig rives ned for at gøre plads til en ny metrostation på stedet.

Bygningen er tegnet af arkitekt Svend Axelsson fra KHR Arkitekter og opførtes som en del af en samlet renovering af Rådhuspladsen, der gennemførtes op til Kulturby '96. Ved den lejlighed sløjfedes også busterminalen i Vesterbrogades forlængelse, og hele pladsen fik sin nuværende belægning med flere niveauer, faldende fra Rådhuset og ned mod busterminalen.

Straks fra begyndelsen var der kritik af bygningen, som mange mente, ikke passede ind blandt Rådhuspladsens øvrige bygninger, mens ikke alle var af den opfattelse, at den i sig selv var grim. Der har også været fremsat forslag til ændringer af terminalbygningen, der tilmed har været besluttet nedrevet tidligere. Ingen af delene er nogen sinde blevet til noget.

Terminalen huser en informationsbutik, hvor Movia har kortsalg, og toiletter i kælderplan. Siden begyndelsen af 2007 har DR tv-studie i terminalen, hvorfra programmet "Aftenshowet" sendes. Der er oprindeligt indgået en aftale med det daværende HT om 25 års leje, hvilket tidligere har været draget frem som et argument mod nedrivning, idet man så måtte stille andre lokaler til rådighed.

Nu står det imidlertid klart, at terminalbygningen må ofres for at gøre plads til metrocityringens station på Rådhuspladsen. Denne station kommer med andre ord til at ligge med busterminalen som nærmeste nabo. Metrostationen ventes at åbne i 2018 efter en årrække med byggerod.

Kilder: TV2/Lorry 19.08.07 m.fl.