Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2007

Ny bog: Jernbanehistorisk årbog 2007

Af Thomas de Laine

Bogens forside

To artikler i årets udgave af Jernbanehistorisk årbog er særligt relevante for Myldretids sædvanlige emnekreds. Det er en artikel om Amagerbanen, og en artikel om DSBs rutebildrift.

Denne serie af årbøger er bygget op som et antal historiske artikler med udgangspunkt i begivenheder 25, 50, 75, 100, 125 og til tider 150 år tilbage. Artiklerne har generelt en ganske høj standard, og der har gennem tiden været stor variation i de behandlede emner. Der har f.eks. været dækning af forskellige jernbanestrækningers historie og forskellige materieltyper.

I 2007 er det 75 år siden DSB etablerede rutebildrift i forbindelse med nedlæggelsen af amtsbanerne på Als. Den kendte bushistoriker Jens Birch, der for nylig modtog Årets Emil-pris for sit arbejde, har skrevet en artikel om dette og DSBs rutebilanskaffelser i 1930'erne.

Det er desuden 100 år siden, Amagerbanen åbnede, og det omtales i artiklen om "latrinbanen" på Amager, der altså ikke er kendt som Lorteøen for ingenting! Morsomt nok kan Amagerbanen til en vis grad siges at blive genindviet i 2007, når metroen rammer Lufthavnen. Morten Flindt Larsen fortæller om Amagerbanen som en måde at håndtere Københavns natrenovation på.

De øvrige artikler er knyttet til åbningen af Nordfyenske Jernbane i 1882, åbningen af DSB-bilfærgeruten Halsskov-Knudshoved i 1957 og kultogene Esbjerg-Herning fra 1982.

Bogen ventes at udkomme til februar og være på 64 sider med ca. 120 illustrationer, delvist i farver. Bogen udgives af Bane Bøger, og prisen bliver ca. 179 kr.

Kilde: Bogklub info, bane bog-klubben, december 2006