Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2007

Ny bog: Bornholmerbussen 1981-2006

Af Thomas de Laine

Gråhunbus-ledbus på garagen i Ballerup
En af Gråhundbus' mange ledbusser på garageanlægget i Ballerup. Foto: Thomas de Laine.

Gråhundbus' første fjernbusrute, Bornholmerbussen, havde 16. december 25 års jubilæum, og i den anledning har ejeren Jørgen Andersen udgivet et skrift om ruten, vognmanden og fjernbusruterne.

Bornholmerbussen blev ved oprettelsen godt modtaget på Bonrholm, men den blev ikke spået mange chancer. Efter 25 år med konkurrence fra færger, tog og senest en alternativ fjernbusrute til Solskinsøen, har ruten vist sit værd, og på mange afgange er én ledbus ikke nok.

Jubilæumsskriftet fortæller om "løst og fast" fra Bornholmerbussens historie og kommer ind på personen Jørgen Andersen, der altid har været kendt som særlig personlighed i busbranchen. Der indgår bidrag fra forskellige personer, der har været tæt på ham. Herudover kommer skriftet ind på de forskellige busruter, Jørgen Andersen har været med til at etablere, ligesom den enlige færgerute er omtalt.

Til efteråret har "Gråanden" drevet busselskab i 40 år. I dag er Gråhundbus kendt for sine grå og røde ledbusser, der kører på fjernbusruter til bl.a. Malmö og Berlin og selvfølgelig Bornholm, men indtil 1994 kørte Gråhundbus også almindelig rutekørsel. Faktisk var det linje 156 i Ballerup, det hele begyndte med.

I anledning af 25 årsjubilæet som vognmand i 1992 udgav Sporvejshistorisk Selskab bogen Fra bybus til buskoncern med Kim Thinggaard som forfatter. Denne udmærkede bog kan også fortsat købes.

Svend Torben Jensen og Søren R. Wolff: Bornholmerbussen 1981 - 2006. 85 sider, over 50 ill., heraf 36 i farver. Pris: ca. 100 kr. - Kan købes hos Bushistorisk Selskab.

Kim Thinggaard: Fra bybus til buskoncern. 25 år med Jørgen Andersen, Ballerup Bybusser. Sporvejshistorisk Selskab, København 1992. - Kan købes hos Sporvejshistorisk Selskab.