Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2006

Tredje generation af S-tog er udrangeret

Af Thomas de Laine

Tredjegenerationstog i Høje Taastrup
Tredjegenerationstog (FC 6010) i Høje Taastrup. Foto: Thomas de Laine, 19. april 2004.

Tredje generation af S-tog, der også kendes som ASEA-togene, er nu endeligt opgivet af DSB S-tog og kommer ikke ud at køre mere. Det skriver Steen L. Eriksen i nyhedsgruppen dk.fritid.jernbaner fredag 27. oktober.

Tredjegenerationstogene har flere gange været ude af drift i lange perioder med forskellige problemer. Det er netop i en sådan periode, man nu har valgt at udrangere togene, og de har således ikke været i almindelig trafik siden juni. Dermed er tredje generation altså udrangeret, mens de sidste tog af anden generation endnu er i drift! DSB S-tog vil nu forsøge at sælge togene, formentlig til ophugning.

De få tilbageværende tog af anden generation kører som nævnt stadig på visse S-togslinjer, men fra køreplansskiftet 7. januar 2007 vil fjerdegenerationstogene være alene på S-banen. Udrangeringen af anden generation har været udskudt flere gange, men er nært forestående.

Tredje generation kort fortalt
Det, der kendes som tredjegenerationstogene, var resultatet af et projektgruppearbejde i det daværende DSB. Togene var bl.a. tiltænkt den nye, "regionale" S-togslinje mellem Hillerød og Køge, der dengang kørte uden stop mellem Holte og Østerport og mellem København H og Hundige. De første togsæt (FC 6001-6008/MC 6501-6508) leveredes i 1979 i to forskellige udførelser med hhv. GEC- og ASEA-eludrustning og var let genkendelige udefra, da de kun havde to dørpartier i hver vogn.

Disse "tredjegenerationstog" nåede dog aldrig at få en større udbredelse. I 1985-86 leveredes ganske vist yderligere et antal ASEA-tog (FC 6009-6024/MC 6509-6524), nu med tre døre pr. vogn, da man manglede vogne, men togtypen forblev et (lille) supplement til anden generation. Allerede i 1995 blev prototypetogene fra 1979 ophugget.

Kilde: dk.fritid.jernbaner, 27.10.06