Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2002

Klippekortsvindel: HUR dropper måske mindre kortsalg

Af Thomas de Laine

HUR overvejer nu at ophøre med salg af klippekort fra kiosker, efter at svindel med klippekort for millioner er blevet opdaget.

Torsdag d. 28. februar blev otte københavnske kiosker med HT-kortsalg ransaget. I seks af dem fandt politiet falske klippekort, og de fleste blev fundet hos to kioskejere, der fredag blev varetægtsfængslet for at have købt og videresolgt de falske klippekort.

Mistanken om de falske korts eksistens opstod i efteråret 2001, fordi HUR opdagede en usandsynlig stor forskel på antallet af passagerer og indtægterne ved salg af kortene. HUR anmeldte i december sagen til politiet.

Det ser ud som om, der eksisterer omfattende organiseret handel med falske klippekort, og at dette har rødder i Østeuropa. For cirka to uger siden anholdt politiet en mand med 8000 falske klippekort i sin bil. Omfanget ligger ikke helt klart, men ifølge politiets oplysninger, har HUR tabt cirka 2 mill. kr. pr. måned siden engang i efteråret.

De falske kort
De falske klippekort kan i nogle tilfælde genkendes på, at der nederst på forsiden står "No." foran nummeret, hvilket der ikke gør på de ægte kort. Endvidere er de muligvis noget blødere i papiret, og mangnetstrimlem holder tilsyneladende op med at virke på nogle af dem, når de har været brugt et stykke tid. Kortene skulle være gule (3 zoners) og blå (2 zoners) kort.

Københavns Politi opfordrer folk, der har købt et falsk klippekort til at henvende sig til HUR, da det vil kunne lette opklaringen. Men HUR vil ikke refundere kortene: "At refundere de falske kort vil jo nærmest være at anspore til, at falskneriet fortsætter," siger HURs trafikdirektør Johannes Sloth til JP-København.

Vanskeligere adgang til klippekort
For et par år siden ophørte salget af klippekort i busserne pga. problemer med røverier. Derefter blev det kun muligt at købe kortene på stationer, i automater og i kortsalg. HTs kort kan i dag købes i en lang række kiosker og andre mindre salgssteder i hele HT-området.

Mange steder kan man faktisk kun købe klippekort sådanne steder, fordi der enten ikke er en station i nærheden, eller fordi stationen ikke er betjent. Derfor vil det også være en serviceforringelse, der let kan gå hen at koste passagerer, hvis det bliver endnu vanskeligere at betale for at køre med bus. Det er målet at nå "den pengeløse bus", og elektronisk betaling er på vej i form af Rejsekortet, der erstatter klippe- og periodekortene, og et nyt system til erstatning for kontantbilletterne. Disse systemer er imidlertid endnu ikke færdige.

"Det rammer selvfølgelig alle de hæderlige kiosker, som er langt hovedparten. Men på den anden side er det vigtigt at få falskneriet stoppet, og det gøres bedst ved kun at bruge helt sikre distributører som DSB, 7-Eleven og forskellige supermarkeds- og benzinkæder," siger Johannes Sloth.

Kilde: JP-København 01.03. og 02.03.02; Berlingske Tidende 01.03.02