Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2001

Ny bog: Amagerbanens Omnibusruter

Af Thomas de Laine

Indtil HTs oprettelse i 1974 var Amagerbanens busser forbundet med buskørsel på de dele af Amager, der ikke lå i Københavns Kommune. KS og Amagerbanen samarbejdede dog, og havde i de sidste år bl.a. fælles direktør og samme bustyper.

Den nye og længe ventede bog beskriver historien om Amagerbanens buskørsel, hvilket optager broderparten af bogens 256 sider. Der er dog også den obligatoriske vognliste, en liniekronologi og diverse statistik. Undervejs er der mange billeder, kort, køreplaner, billetter og - som noget nyt - en del tegninger fra John Lundgrens hånd.

Bogen er bygget op efter datoer, hvor der er sket forskellige ting. Om det virker godt eller skidt kan jeg dog ikke sige, for jeg har ikke nået at læse bogen endnu. Den sidste dato er 13. oktober 1974, hvor HTs første køreplan trådte i kraft. Som titlen antyder, går historien nemlig kun til 1974.

Dette er seneste skud på stammen i Sporvejshistorisk Selskabs serie om busselskaber i Storkøbenhavn. Bustrafikken i København er også dækket i bogen om linie 22 (Henrik Lynder, 1998) og "AB, KS, NESA - Omnibusser, trolleybusser" (Kim Thinggaard, 1993). Der er endvidere udgivet en serie bøger om sporvejslinierne i København og to bøger om NESA, hvoraf Myldretid tidligere har omtalt den ene.

Amagerbanens Omnibusruter 1930-1974 og tiden der gik forud, Peer Goe Jacobsen med illustrationer af John Lundgren, Sporvejshistorisk Selskab, København 2001. 256 s., ill. Pris: ca. 285,00 kr. (medlemspris: 230,00 kr.).