Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2000

Boganmeldelse: Lemvigruterne

Af Thomas de Laine

I et nyt særskrift beskrives historien om Lemvigbanens bustrafik. Hæftet, der har Jens Birch som forfatter, er udgivet af Foreningen Busfronten som en del af serien "Privatbanerne som rutebilselskaber", der siden 1985 er udsendt i form af særhæfter og artikler i foreningens blad.

"Lemvigruterne" er titlen på hæftet og det navnetræk, som er blevet påsat banens rutebiler de sidste mange år. Første del af Lemvigbanen blev oprettet 1879 Vemb-Lemvig og i 1899 fulgte strækningen Lemvig-Thyborøn. Rutebilruter begyndte at dukke frem fra 1920'erne, og én af disse blev af Lemvigbanen opfattet som en konkurrent. Den lykkedes det pr. 1. januar 1936 at overtage - noget mod indehaverens vilje. Derved blev banens bustrafik grundlagt. Senere kom en rute til, der forløb parallelt med banen og erstattede nogle ringe benyttede tog, og desuden kom en rute Lemvig-Holstebro, der dog de første år var fælles med DSB, der reelt forestod driften.

Hæftet gennemgår det hele, og kommer naturligvis også ind på benzinrestriktioner, gasgeneratorer og dækmangel i krigsårene, forsøg med bybuskørsel i Lemvig mv. Historien om de seneste ca. 20 år drejer sig om oprettelsen af det amtskommunale trafikselskab TRA i 1981 og de følger, det fik. Også TRAs licitationer i begyndelsen af 1990'erne og trafikselskabets nedlæggelse af sig selv i 1993 er omtalt.

Den allersenste historie er naturligvis præget af licitationerne. Der var gevinst i 1996, men banen tabte sin egen kørsel i 1998 og resten i 2000. Siden 1999 har man dog kørt nogle lokalruter for Struer Kommune, men banen udfører altså ikke rutebilkørsel på samme måde, som i de første 65 år.

Hæftet har alt, hvad sådan et hæfte skal have. Historien er gennemgået, der er billeder af busserne, og den obligatoriske vognliste og et rutekort er også på plads. Som noget nyt for Busfronten er hæftets omslag i farver, hvilket ser ganske flot ud. Generelt kunne man dog godt ønske sig, at billedgengivelsen i hæftet og på omslaget var bedre. Desuden ville det være rart, hvis der var nogle flere miljøbilleder og ikke kun portrætter af busser. Billedteksterne oplyser mange steder om mere end bare, hvilken bus man ser, og det er meget fint. Vi får aldrig at vide, hvornår ruten Vemb-Bøvlingbjerg-Lemvig holdt op med køre til Vemb (før 1. august 1981 tilsyneladende), men bortset fra det, er der vist glimrende sammenhæng i tingene. Alt i alt er "Lemvigruterne" et glimrende og anbefalelsesværdigt hæfte.

Lemvigruterne. Privatbanerne som rutebilselskaber. Jens Birch, Foreningen Busfronten, september 2000. ISSN 0907-2810.

I serien er der tidligere udsendt hæfter om rutebiltrafikken hos bl.a. Østbanen (1991), Vestbanen (1993), Nærumbanen (1995) og Odsherreds Jernbane (1999).