Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2012

Ny bog: Busserne fra Svendborg

Af Thomas de Laine

Forsiden af "Busserne fra Svendborg"

De fleste har nok hørt om skibsbyggeri i Svendborg, mens det er noget mindre kendt, at byen også har forsynet landet med busser. Til gengæld foregik det netop med udspring i skibsbygning.

Ejerne af Svendborgsund Yacht og Bådeværft valgte nemlig i 1949 at omdanne værftet til karrosserifabrik. Det skete efter et mislykket forsøg på at eksportere lystfartøjer til USA. Den nye karrosserifabrik fik navnet Smith, Mygind og Hüttemeier (SMH), og over de næste 20 år byggede man karrosseri på omkring 400 busser samt et antal specialkøretøjer.

Produkterne fra SMH kunne bl.a. opleves på gaderne i Aarhus, Aalborg og Odense, og DSBs rutebiltjeneste aftog også buskarrosserier fra Svendborg.

I 1956 skiftede fabrikken navn til Nordisk Karosserifabrik - et navn, der blev bibeholdt indtil lukningen i 1969. I alle årene satsede man på industriel fremstilling i større serier med moderne metoder og materialer, men i sidste ende tabte Svendborg-fabrikken altså konkurrencen.

Den nye bog Busserne fra Svendborg fortæller historien, som både er bushistorie og lokalhistorie. Det sker over 84 sider tilsat mere end 140 illustrationer, heraf de 45 i farver. Illustrationerne viser såvel fabrikkens som karrosseriernes alsidighed. Teksten er begået af Jens Birch og Lars Ersgaard, der begge flere gange tidligere har skrevet om henholdsvis bushistorie og karrosserifabrikker.

Jens Birch & Lars Ersgaard: Busserne fra Svendborg. Smith, Mygind & Hüttemeier - Nordisk Karosserifabrik. 84 sider med over 140 ill., heraf 45 i farver. ISBN 978-87-991540-7-4. Udkommer hos J-Bog 1. maj 2012. Pris: ca. 225 kr. Kan købes på www.j-bog.dk.