Myldretid.dk (til forsiden)  
  Forside   Nyheder   Baggrund & historie   Billeder   Garagefakta   Busbasen   Vognlister
  Opdateringer   Om Myldretid.dk   Kontakt

  Du er her: Forside > Nyheder > Nyhedsarkiv > Denne nyhed

Metroen går i døgndrift

Af Thomas de Laine

Fra på mandag - 16. marts - kører metroen døgnet rundt. Det er en af de første metroer i verden, hvor det er tilfældet, og for Metro Service, der har opgaven med metroens drift og vedligeholdelse, er det en logistisk udfordring. Natdriften må nemlig ikke gå ud over pålideligheden af driften, og nattetimerne bruges jo bl.a. på at vedligeholde metroens skinner og andre anlæg. Natkøreplanen er derfor også lavet, så den kan afvikles i ét spor, mens der arbejdes i det andet.

Hidtil har metroen kørt hele natten efter torsdag, fredag og lørdag. De øvrige nætter har metroen ikke kørt i tidsrummet mellem kl. 1 og 5, netop af hensyn til vedligeholdelsen, men passagergrundlaget mentes heller ikke at være til stede. Det har dog hele tiden været meningen, at metroen skulle have døgndrift, og nu - efter seks og et halvt år - bliver det en realitet.

Metroens driftspålidelighed er høj, og passagertallet er steget meget siden den spæde begyndelse i 2002. Ørestad er blevet udviklet, og i efteråret 2007 blev også Lufthavnen koblet på metroen. Derfor er der nu grundlag for natdrift i også de mindre hektiske nætter. Det fremgår af adm.dir. Anne-Grethe Foss' udtalelser, at det bl.a. også er medarbejdere i DR Byen og Lufthavnen, der er tænkt på.

Nætterne efter søndag-torsdag køres der hvert 20. minut på alle delstrækninger, dog med lidt længere mellem afgangene i perioderne 1.00-1.30 og 4.00-4.30 pga. skiftet mellem dag- og natkøreplan. Nætterne efter fredag og lørdag køres fortsat hvert kvarter, mens torsdag altså går fra kvartersdrift til 20-minuttersdrift. Natdriften vil fremover seks gange om året blive aflyst nætterne efter søndag-torsdag for at muliggøre større vedligeholdelsesarbejder. Disse nætter vil derfor få metrobusser.

Ny højttalerbesked
Næsten samtidig med indførelsen af natdrift har metroen desuden fået løst et problem med højttalerudkaldene, som har givet anledning til forvirring blandt turister siden forlængelsen til Lufthavnen i september 2007. I tog mod Lufthavnen har den automatiske stemme nemlig annonceret, at "Toget kører til Lufthavnen - Copenhagen Airport" i forbindelse med Christianshavn station, men en del udlændinge har kun kunnet forstå den sidste del og derfor troet, at Christianshavn station var Lufthavnen. Nu er beskeden ændret til det stadig lidt klodsede, men trods alt bedre "Christianshavn - Toget kører til - This train terminates at - Lufthavnen - Copenhagen Airport". Oplev det i virkeligheden/live på linje M2!

Kilder: MetroNyt marts 2009; pressemeddelelse fra Metroselskabet 12.03.09


 
 
Printervenlig version

Nyhedsoversigten
Nyhedsarkivet

 Opdateret sidst:
12. marts 2009

Printervenlig version

 Seneste nyheder
Ny bog: DSB rutebiler - fra Statsbanerne til Combus (19. jul. 17)

Movia 16. udbud i gang (17. jul. 17)

Måske elektriske ledbusser på linje 2A (12. jun. 17)

Danmarks Busmuseum har overtaget Busbevarelsesgruppens samling (22. maj 17)

Nye ejere bag Umove (31. mar. 17)

Movias 15. udbud afgjort (13. mar. 17)

Myldretid 18 år (25. jan. 17)

A-busserne får frit flow - og siger farvel til laventré (23. dec. 16)

"Boganmeldelse": S-togskøreplanen fra 30. januar 2017 (29. nov. 16)

Ny transportminister: Ole Birk Olesen (28. nov. 16)

Direktørskifte på Jernbanemuseet (1. nov. 16)

Bynet 2019 - Københavns buslinjer efter metrocityringen (20. okt. 16)

Mere om Movias 15. udbud (18. okt. 16)

Ny bog: Busserne fra Sorø (15. okt. 16)

Movias 15. udbud i gang (27. sep. 16)

 
Tilbage til toppen

Forside | Nyheder | Baggrund & historie | Billeder | Garagefakta | Busbasen | Vognlister
Opdateringer | Om Myldretid.dk | Kontakt


Denne sides adresse (URL): http://myldretid.dk/nyheder/nr/599
Copyright © 1999-2017 by Thomas Mark de Laine (admin@myldretid.dk), all rights reserved.