Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2009

Arriva genvinder jyske togstrækninger

Af Thomas de Laine

På et pressemøde i dag offentliggjorde Trafikstyrelsen, at Arriva har genvundet trafikken på en række midt- og vestjyske jernbanestrækninger. Arriva har stået for trafikken på de udbudte strækninger siden januar 2003 og udfører derudover jernbanetrafik på lokalbanen Vestbanen, der også er i udbud for tiden med forventet afgørelse senere på foråret.

Der sker flere forbedringer i forbindelse med den nye kontrakt: Arrivas eksisterende 29 Lint-togsæt bliver opgraderet med bl.a. bedre sæder, og de tilbageværende MR-togsæt erstattes af 11 nye Lint-tog. Samtidig indføres der gratis trådløst internet i alle tog og på alle stationer, og stationerne får nye informationsstandere. Mellem Varde og Esbjerg udvides perioden med to afgange i timen fra myldretiden til hele dagen. Der indføres også regionale lyntog mellem Herning og Århus, der over hele strækningen giver tidsbesparelser på op til 18 minutter.

Staten sparer 17,8 mio. kr. eller ca. 10 pct. årligt i forhold til den nuværende kontrakt med Arriva. Besparelsen, der over hele kontraktperioden beløber sig til 142 mio. kr., overføres ifølge en pressemeddelse fra Transportministeriet til den nye infrastrukturfond.

Den udbudte trafik omfatter ca. 7 mio. årlige togkilometer og omkring 15 procent af den samlede trafik på det statslige jernbanenet. Kontrakten gælder fra slutningen af 2010 og 8 år frem med mulighed for forlængelse i yderligere 2 år.

I alt var fem selskaber var blevet prækvalificeret ved udbuddet, nemlig Arriva, tyske DB Regio (en del af Deutsche Bahn), DSB, engelske First Rail og norske NSB. Heraf valgte NSB ikke at indlevere tilbud, mens DSB og First Rail gav tilbud i fællesskab gennem selskabet First Jylland.

Kilder: Pressemeddelelser fra Trafikstyrelsen, Transportministeriet og Arriva 12.03.09