Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2008

Gasbusserne får sommerfugle

Af Thomas de Laine

Gasbus på Lersøparkallé
Gasbus fra 1999 på Lersøparkallé, 27. juli 2008. Foto: Thomas de Laine.

Grønne klistermærker med form som sommerfugle har siden sidste efterår prydet en række af Movias busser. Sommerfuglene markerer, at busserne er ekstra miljøvenlige, og de sidder på busser, der opfylder Euro 5- eller EEV-emissionsnormerne. Det vil sige busserne på linje 5A og letvægtsbusserne i Helsingør, Holbæk og Slagelse.

I august har samtlige de knap 150 gasbusser også fået markeringen. Busserne er bygget i 1997-99 og vil forlade de københavnske gader inden for de næste par år. I en pressemeddelelse kalder Movia sommerfuglene på gasbusserne for "en sidste hæder".

"Vi tog et stort skridt, dengang vi købte gasbusserne, og ingen tvivl om, at de har sparet københavnerne for en betydelig mængde partikler og andre sundhedsskadelige stoffer. Selvom busserne efterhånden kun er få år fra at have udtjent deres værnepligt, fortjener de også den anerkendelse, som klistermærket med sommerfuglene er udtryk for," forklarer civilingeniør i Trafikselskabet Movia, Jesper Kaas Petersen.

Selvom gasbusserne altså er ved at være oppe i årene, overholder de faktisk grænseværdierne for ganske høje Euro-normer, så de miljømæssigt kan måle sig med adskillige år nyere busser. Formelt er det dog kun anerkendt, at busserne lever op til den Euro-norm, der var den højeste, da blev leveret.

Kilde: Pressemeddelelse fra Movia 07.08.08