Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2008

Kineser vil have brintbusser i København

Af Thomas de Laine

Kinas tredjerigstede mand hedder Guo Guangsang, og han vil have brintbusser på gaden i København inden klimatopmødet i november 2009. Mere præcist vil han investere millioner i en storstilet dansk-kinesisk brintbussatsning, hvor der både nævnes en forsknings- og udviklingsafdeling og sågar produktion af brintbusser i København.

"Vores plan er, at busserne skal være på gaden inden klimatopmødet i København. Vi ser det danske marked som et strategisk vigtigt marked, der kan fungere som testmarked for Europa, og vi overvejer at etablere vores europæiske hovedkontor i København," sagde Guo Guangsang til Børsen Klima onsdag 16. april.

Guangsang er stifter og formand i Fosun Group, der med datterselskabet Shanghai High Tech har leveret de fleste af de brintbusser, der under OL i Beijing til august skal transportere idrætsudøverne rundt. Han betegner selv brintbusserne som et færdigt produkt, men har dog brug for samarbejdspartnere, både blandt politikerne, i erhvervslivet og på universiteterne. Derfor var han i april på besøg i København for at "sparke døre ind".

Mens man måske godt kan forestille sig kørsel med brintbusser i København, er det vist mere end tvivlsomt, om det vil ske i kontraktkørsel inden klimatopmødet. Ganske vist vil der være udbud af buslinjer i København til kontraktbegyndelse i oktober 2009, men busserne skal i givet fald først indsættes her og skal så nødvendigvis være klar til tiden. Decideret produktion af brintbusser i Danmark lyder endnu mindre sandsynligt.

Kilder: TV2Lorry.dk 15.04.08 [http://www.tv2lorry.dk/moduler/nyheder/news.asp?id=38260, 21.04.08]; Borsen.dk 08.04.08 [http://borsen.dk/politik/nyhed/129651/, 21.04.08]