Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2006

Byrejser driver nyt fjernbusnet

Af Thomas de Laine

Større netværk af fjernbusruter i Danmark har det hidtil været småt med. Men i juni 2006 vil Byrejser, der drives af FLK-Rejser i Højbjerg, igangsætte driften på en række ruter mellem landsdelene. Foreløbigt afventes tilladelser til en del af ruterne fra Færdselsstyrelsen, men Byrejser har netop i dag (6. juni) fået de første og regner med at køre første gang i weekenden 9.-11. juni på ruten Århus-København. De øvrige ruter påbegyndes, når tilladelserne kommer. Allerede fredag 16. juni starter flere ruter op. Flere tilladelser forventes snart.

Byrejser annoncerer bl.a. med, at der kan spares op til 67 pct. i forhold til f.eks. DSBs InterCity-forbindelser, og det nye fjernbusnet har været omtalt i tv-programmet "Rabatten" på DR1 31. maj 2006. I programmet blev premieren annonceret til fredag 2. juni, lige op til pinse, men tilladelserne var tilsyneladende ikke klar til denne dag.

Det er FLK-Rejser, et rejsebureau, der driver Byrejser. Selve kørslen står andre busselskaber for. Blandt disse skulle bl.a. være PP Busselskab. Busserne har toilet og aircondition, og der er gratis kaffe og te på turen.

Byrejser kører mellem en hel række forskellige destinationer i Jylland, på Fyn og Sjælland. Der kan køres direkte f.eks. Aalborg-Århus, Odense-Århus, Esbjerg-Århus-Randers, København-Århus, Odense-København og Esbjerg-København og på et større antal relationer med skift. Man holder vist de fleste steder på offentlige parkeringspladser o.lign. Nettet omfatter 25 af landets store byer, men Byrejser påtænker med tiden at udvide til at dække 50. Der køres foreløbigt kun fredage, søndage og helligdage.

Priserne holdes blandt andet nede ved, at der kun sælges returbilletter, så der ikke skal køre busser med tomme pladser i den ene retning. Det er billigere for passagererne at købe og betale billetterne mindst 8 dage før afrejse, så planlægningen kan gøres simplere. Der bestilles ganske simpelt kun det antal busser, der skal bruges til de forudbestilte pladser. Overskydende pladser sælges, til der er udsolgt. Endvidere findes der ikke rabat til f.eks. børn. Der kan ikke lovligt sælges billetter "ved døren" i busserne, da der formelt er tale om, at man sælger rejser, oplyses det på hjemmesiden Byrejser.dk.

Med et sådant "lavpriskoncept" bliver det selvfølgelig spændene at se, om Byrejser viser sig at være et seriøst busselskab. Umiddelbart er det i hvert fald interessant at følge.

(Opdatering 8. juni 2006: Det har i en tidligere version fremgået af denne side, at brancheforeningen Danske Busvognmænd 6. juni 2006 anmeldte Byrejser/FLK-Rejser til Skattecenter Århus for ikke at være registreret i CVR-registret. Myldretid.dk har 8. juni 2006 modtaget dokumentation, der viser, at den manglende registrering var en fejl hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.)

Kilder: Byrejser.dk 06.06.06; Danske Busvognmænds hjemmeside 06.06.06; Rabatten, DR1, 31.05.06; e-mail fra FLK-rejser 08.06.06