Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2007

Metro til Lufthavnen fra 28. september

Af Thomas de Laine

Metrotog på den nye bane til Lufthavnen
Metrotog på den nye bane til Lufthavnen under en prøvekørsel 4. maj 2007. Foto: Thomas de Laine.

Så er der sat dato på åbningen af metroens forlængelse til Lufthavnen: Kronprins Frederik indvier den nye bane fredag 28. september.

Strækningen, der indvies, er den såkaldte etape 3, der er en 4,5 km forlængelse fra Lergravsparken over Østamager til Lufthavnen. Undervejs er der stationer ved Øresundsvej (med stationsnavnet Øresund), Italiensvej (Amager Strand), Hedegaardsvej (Femøren) samt i Kastrup og Lufthavnen, og turen fra City til Lufthavnen vil tage 14 minutter.

Der har tidligere kørt tog her, idet banen i det store hele er anlagt på det sted, hvor Amagerbanen forløb. Amagerbanen åbnede juni 1907, men har dog ikke haft passagertransport siden 1947. Den gamle Amagerbane er forklaringen på, at det ikke er dronningen, der indvier metroens etape 3. Dronningen (eller kongen) indvier nemlig kun nye jernbaner.

Det var fra metroprojektets begyndelse hensigten, at denne strækning skulle blive en del af metroen, men beslutningen kom først langt senere. Arbejdet med bygningen gik da også først igang i 2003. Til gengæld er den færdig lidt før tiden og inden for budgettet. Etape 3 har kostet ca. 1,7 mia. kr. i 2007-priser. Med indvielsen til Lufthavnen er Københavns første metrosystem færdigbygget.

Efter planen skulle metroen til Lufthavnen først indvies i slutningen af oktober, men de indledende test af driften på strækningen har været så vellykkede, at åbningen kan fremskydes. Udover de prøvekørsler, der allerede nu har været foretaget, vil man fra begyndelsen af juli og frem til åbningen lade togene køre frem og tilbage mellem Lergravsparken og Lufthavnen på samme måde, som det skete i perioderne frem til åbningen af metroens tidligere etaper.

Banen går i visse kredse under navnet "badebanen", fordi den betjener Amager Strandpark. Men Ørestadsselskabets adm.dir. og tidligere overborgmester i København Jens Kramer Mikkelsen mener nok, den skal blive brugt af andre: "Det er en bane med mange funktioner. For beboerne og deres familier, for hjem-arbejdsplads-trafik og for rejsende til og fra Lufthavnen. Men det er selvfølgelig også en bane for gæster til Strandparken," siger han.

På indvielsesdagen vil der være arrangementer langs strækningen. Programmet for åbningen offentliggøres primo september, skriver Ørestadsselskabet.

Kilder: Pressemeddelelse fra Ørestadsselskabet 25.05.07; Berlingske.dk 24.05.07 [http://www.berlingske.dk/indland/artikel:aid=899862, 30.05.07]