Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2005

Melbourne-sporvogn til Danmark

Af Thomas de Laine

Der blev givet mange gaver til kronprinseparret i anledning af den nye prins' fødsel i oktober. Men kun én sporvogn! Vognen er en gave fra delstatsregeringen i Victoria og byen Melbourne, hvor vognen kørte, og hvor kronprinsessen selv har boet i en årrække.

Da Kongehuset jo ikke lige selv har en sporvej, vil vognen blive deponeret på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Overdragelsen af vognen fandt officielt sted torsdag 10. november, og i foråret vil den blive sejlet til Danmark. Det er hensigten, at vognen skal indgå i driften på museet, der selvfølgelig har inviteret kronprinseparret til et besøg i sommeren 2006.

Melbourne-sporvogne af samme type Melbourne-vognen er langt fra den første udenlandske sporvogn på Skjoldenæsholm, men det er dog den første, der kommer så langvejs fra. Museet har i forvejen mere end 100 køretøjer - sporvogne, trolleybusser og busser - og betragtes internationalt som et af verdens fem førende.

I Melbourne har man et af verdens største sporvejssystemer, og dette udvides stadig. Gaven er en fireakslet bogievogn fra 1930'erne og svarer som generation betragtet til de berømte Lunding-sporvogne i København. Vognen, der bærer nummer 965, har været reservevogn i Melbourne indtil for nylig.

Foto af en vogn af samme type fra Sporvejsmuseet.dk.

Kilde: Information fra Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm