Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2021

Ny bog: Tram Atlas Northern Europe

Af Thomas de Laine

Forsiden af "Tram Atlas Northern Europe"

De fleste ved, hvad en sporvej er, og hvad et atlas er, men hvad er et "sporvejsatlas"? Det korte svar er, at den nye bog Tram Atlas Northern Europe er en slags guidebog for entusiaster til de sporveje, metroer, bybaner og trolleybussystemer, der findes i Skandinavien og Baltikum.

Tram Atlas Northern Europe, der har engelsk og tysk tekst, og hvis tyske titel er Tram Altas Nordeuropa, er seneste udgivelse fra Robert Schwandl Verlag i Berlin. Herfra er der i det 21. århundrede udgået mere end 50 bøger af lignende type om især europæiske bybaner, men også Nordamerika, Australien og Japan er dækket. Der er næsten tale om en Lonely Planet-serie for sporvejs- og bybaneentusiaster. Robert Schwandl er også manden bag hjemmesiden UrbanRail.net, hvor man finder linjekort og andre oplysninger om sporveje og metroer over hele verden. Han var da også på besøg i København, da Metrocityringen åbnede i 2019, og Aarhus og Odense blev besøgt under forberedelserne til den nye bog.

Danmark vendte som bekendt tilbage på sporvejsverdenskortet i december 2017, da netop Aarhus Letbane åbnede, og efter planen skal næste danske letbane, den i Odense, åbne sent i indeværende år. Og i midten af 2020'erne følger letbanen på Ring 3 ved København. Disse letbaner, og Metrocityringen, er nyheder i forhold til første udgave af Tram Atlas Northern Europe, der udkom i 2013 og ikke længere kan fås. Men også Lund og Tamperes nye letbaner, en udvidelse af metroen i Helsinki og forlængelse af Tvärbanen i Stockholm er blandt de senere udviklinger, der er med. I forhold til 2013 er den nye udgave vokset med 16 sider.

I modsætning til, hvad titlen antyder, er der ikke snævert fokus på sporveje. Metro, S-baner og lignende er med på samme niveau. For hver by er der detaljerede kort, en grundig beskrivelse, aktuelle fotos og lister over det rullende materiel. Bogen er på 144 sider, alle i farve, og den dækker Norge, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen. Udover sporveje, metroer og andre by- og forstadsbaner fra Bergen i vest til Daugavpils i øst er også trolleybusserne i Tallinn, Riga, Vilnius, Kaunas, Bergen og Landskrona dækket. Heraf er trolleybussystemet i Tallinn under aktiv afvikling i disse år. Aarhus, Odense og København tegner sig for de 21 af bogens sider.

I Danmark forhandles bogen indtil videre bl.a. af Saxo.

Robert Schwandl: Tram Atlas Nordeuropa. Tram Atlas Northern Europe. 2. udgave. Robert Schwandl Verlag, Berlin, Tyskland. Udgivet februar 2021. ISBN 978-3-936573-63-3. 144 sider med mange kort og fotos, alle i farver. Pris i Danmark: ca. 150-225 kr. Pris i Tyskland: 19,50 euro.