Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2000

Eesti Buss konkurs

Af Thomas de Laine

Det estiske busselskab Eesti Buss blev for få uger siden erklæret konkurs ved byretten i Tallinn pga. gæld til skattevæsen og kreditorer på omkring 30 mill. dkr. Når det nævnes på denne side, skyldes det, at dette busselskab er ejet af en dansker, Flemming Andersen, der siden 1996 er blevet kendt som "buskongen af Baltikum", hvor han har opbygget en stor busvirksomhed.

Hvad der gik galt for Flemming Andersen, er der delte meninger om. Børsen skriver, at de fleste af Andersens forretningsforbindelser betegner ham som dygtig, flittig og kreativ men mener, han har gabt over for meget "på et fremmed og ikke altid lige gennemskueligt marked". Og pressen mener, at det er en uheldig forretningsplan, der er skyld i konkursen. Omvendt mener Eesti Buss' tidligere finansdirektør Helle Christensen, at han var "grundlæggende useriøs", og at hans intention var at ribbe Eesti Buss for værdier. Helle Christensen var med, da Eesti Buss blev privatiseret, men blev fyret, da hun ragede uklar med Flemming Andersen.

Inden Andersen blev "buskonge af Baltikum" havde han en fotoforretning i Haderslev. Desuden var han hovedaktionær i Rutebilselskabet Haderslev. Fotoforretningen er han for øvrigt også gået konkurs med. I 1996 købte han 61 pct. af aktierne i Eesti Buss af den estiske stat og to år senere købte Eesti Buss så 51 pct. af aktierne i det lettiske busselskab Nordeka, som Andersens søn Jesper Andersen i øvrigt er direktør for. Børsen skriver, at planen var et busselskab for hele Baltikum, som på længere sigt skulle børsnoteres.

Hos Nordeka frygtede man, hvad konkursen ville betyde for dem, men lettisk lov skulle forbyde, at Nordeka kan tages i pant, forklarer Nordekas vicedirektør Ieva Abike, der også forsikrer, at Nordeka betaler alle regninger til tiden.

Flemming Andersen er i øjeblikket indlagt på sygehuset i Tallinn som følge af en stor, stress-relateret hjerneblødning.

Kilde: Børsen ??.03.00.