Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2000

Volvo-Scania-fusiun bremses af EU

Af Thomas de Laine

Fusionen mellem Volvo og Scania er tæt på helt at blive droppet. EUs konkurrencemyndighed stiller nemlig så store krav til Volvo-Scania, at producenten ikke vil give flere indrømmelser. Blandt de ting, Volvo-Scania godt ville gå med til, kan nævnes, at:

Dette stiller imidlertid ikke EU-kommisionen tilfreds. Man ville f.eks. også have, at Volvo skilte sig af med hele Scanias busvirksomhed. Volvos koncernchef Leif Johansson mener, at det er ting, der truer med at ødelægge hele Volvo-Scanias virksomhed.

Konkurrencekommisær Mario Monti har meddelt, at man ikke var tilfreds med Volvo-Scanias indrømmelser, men Volvo-Scania ville ikke gå med til mere, og ville så have kommisionen til at godkende eller afvise fusionsforslaget, som det var. Leif Johansson sagde inden EUs afvisning af fusionen, at Volvo og konkurrencemyndigheden stod meget langt fra hinanden, og at man ikke ville komme med en ny ansøgning og så igen vente fem måneder på et nyt, ukendt resultat. "På kort sigt kan Volvo og Scania klare sig på egen hånd, men på længere sigt har vi bedømt, at det er nødvendigt at blive større," siger han og påpeger, at der findes andre muligheder, hvis Volvo-Scania-fusionen droppes.

EU har nu afvist fusionen, eftersom man mener, den ville skabe en for stor gigant. Der kunne ellers peges på flere andre, der var rigtigt store på samme marked, f.eks. Mercedes.

Havde Volvo-Scania alligevel gennemført fusionen, så kunne det - som nævnt oven for - få stor betydning for de to danske busproducenter. Fællestillidsmand Leif Poulsen hos Scania Busser Silkeborg, DAB, har fortalt, at man venter og ser, hvad der sker. Hos DAB er man efterhånden også vant til at blive solgt. På Aabenraa Karrosseri var man kede af det mulige salg, men havde forståelse for Volvos dispositioner. Scania, DAB, Volvo og Aabenraa leverede i 1998 ca. tre ud af fire busser til Danmark. Der er i dag ca. 400 ansatte i Silkeborg og ca. 200 hos Aabenraa Karrosseri.

Kilde: Børsen ??.03.00