Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2000

Gråhundbus har nedlagt Ærø-rute

Af Thomas de Laine

Ekspresbusrute 861, København-Ærø, kørte sin sidste tur søndag d. 27. februar. Vognmand Jørgen Andersen, Gråhundbus, i Ballerup, har valgt at indstille ruten, fordi han ikke kunne få lov til at optage passagerer i Svendborg.

Den nedlagte rute har kørt fra Ballerup st. over Storebæltsbroen til Svendborg Havn, hvorfra man kunne stige om til Ærøfærgen. Som man måske kan gætte, er der ikke så fantastisk mange passagerer til og fra Ærø, og ruten har altid kørt uden tilskud. Gråhundbus ville derfor også gerne medtage passagerer til og fra Svendborg, så rutens rentabilitet kunne blive bedre, men dette kan ikke lade sig gøre. Færdselsstyrelsen har nemlig afvist at se på ansøgningen pga. forsøget med fem fjernbusruter over Storebælt. Dette forsøg er femårigt, hvilket betyder, at man i Færdselsstyrelsen først vil se på Gråhundbus' ansøgning i 2005.

"Nu har jeg kastet håndklædet i ringen og returneret min tilladelse, for jeg kan ikke klare alle de benspænd fra statens side," siger Jørgen Andersen. "Det principielle i det her er, at jeg slet ikke kan få sagen behandlet. Det illustrerer, hvad vognmændene er oppe imod." Jørgen Andersen har samtidig med nedlæggelsen klaget til Folketingets Trafikudvalg.

Rute 861 blev oprettet i sommeren 1998 og har længe været den eneste private ekspresbusrute over Storebælt. Det har nemlig været umuligt at få tilladelse til ekspresbusruter over Storebætsbroen hidtil af hensyn til DSBs tog. Til Ærø kunne man dog godt få lov, for her konkurrerer ruten ikke med DSB (man skal tage fra Svendborg over Odense, hvis man vil med toget over Bæltet). Ruten ville heller ikke komme til at konkurrere med nogen af de nye ekspresbusruter i forsøget.

Gråhundbus har derfor nu kun Bornholmerbussen, rute 866, Københavns H-Ystad (til Bornholmstrafikken (færgen) til Rønne) tilbage. Denne rute får fra 2. juli 2000 skarp konkurrence, når DSB begynder at køre InterCity-tog over Øresundsbroen til Ystad.

Kilde: Børsen 29.02.00