Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2000

Arbejdsnedlæggelser landet over

Af Thomas de Laine

Buschaufførerne er utilfredse med det mæglingsforslag, som deres fagforening SiD har forhandlet sig frem til med Rutebilejernes Arbejdsgiverforening, RA. Forslaget er nu ude til urafstemning, og da chaufførerne kun er en lille gruppe ud af ca. 400.000, der skal stemme, forventes det, at forslaget bliver accepteret. Da chaufførerne mener, at de nu får endnu dårligere betingelser, har de over hele landet lavet strejker og blokader mandag og tirsdag i denne uge.

Chaufførerne, der bl.a. ifølge Arbejdsministeriet er blandt de mest udsatte erhvervsgrupper, havde set frem til disse overenskomstforhandlinger, da de mener, deres arbejdsforhold er meget ringe. De er derfor i stort tal ikke bare utilfredse med mæglingsforslaget men også med SiD. I København er en del af chaufførerne ikke medlem af SiD men af Trafikfunktionærernes Fagforening, TF, og de vil sandsynligvis til næste år blive omfattet af SiD-overenskomsten, skriver Politiken. Der hersker derfor også utilfredshed med SiD blandt TF'erne.

I HT-området drejede det sig om garagerne hos "de fire store", nemlig Arriva, Combus, Linjebus og City-Trafik. Arriva i Køge, Roskilde og Ballerup nedlagde arbejdet begge dage. Det samme gjorde Combus i Valby og Ejby og Linjebus i Gladsaxe. Busserne fra City-Trafik blev hjemme mandag men var på gaden igen tirsdag. Der har desuden været andre garager med, og man var endda ude for, at strejkende chauffører stoppede busser fra garager, hvor chaufførerne ikke havde nedlagt arbejdet.

Andre steder i landet har man også været busløse. Mandag var det bl.a. i Nordjyllands, Vestsjællands og Storstrøms Amter og tirsdag i Sønderjylland, på Fyn og i Vestsjælland.

Onsdag var der også faglige møder og arbejdsnedlæggelser flere steder i landet - bl.a. i HT-området. Det var dog kun hos Combus i Ejby og Arriva i Ballerup, at chaufførerne ikke genoptog arbejdet om morgenen. Kun HT-området var onsdag ramt.

I morges (torsdag) var der faglige møder på visse garager i HT-området.

Kilder: Politiken 22.02.00; DRs og TV2s tekst-tv.