Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv2009

Venstre vil have S-banen i udbud

Af Thomas de Laine

S-tog i Valby
H-tog mod Frederikssund på Valby st., 1. juni 2009. Om nogle år måske et Arriva-tog? Foto: Thomas de Laine.

Partiet Venstre mener, at man bør fortsætte med at udbyde den danske jernbanetrafik, og at S-banen er oplagt som næste skridt. For nylig er det besluttet at sende regionaltogsstrækningerne Roskilde-Køge-Nætved og Svendborg-Odense-Fredericia i udbud, og dermed opfyldes det gamle mål fra 2003 om, at en tredjedel af DSBs daværende trafik skulle udbydes inden 2014.

Trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen har sagt til DR Nyheder, at partiet forventer, at et udbud af S-banedriften vil kunne ske i 2012 eller 2013 efter en omorganisering af DSB. S-banen udgjorde 23 pct. af DSBs omsætning i 2008 og 40 pct. af overskuddet før afskrivninger. Derfor regner Venstre med, at der er trecifrede millionbeløb at spare hvert år og bedre service for passagererne at hente, hvis driften konkurrenceudsættes. Også transportminister Lars Barfoed (K) peger på, at der er potentiale i et udbud af S-banen, fordi den kører som et "selvstændigt kredsløb".

Venstres Pihl Lorentzen har desuden til 21-Tv-avisen udtalt, at han ønsker fremover at kræve en overskudsgrad på mindst 5 pct. i DSBs tilbud for at skabe lige vilkår mellem DSB og bydere uden statskroner i ryggen, da interne DSB-papirer, som DR Nyheder har fået fat i, viser, at DSB i sit tilbud på Kystbanen regnede med et meget lavt overskud. DSBFirst løb som bekendt med denne kontrakt foran bl.a. Arriva og SJ.

DSB har i øvrigt netop vundet yderligere kørsel i Sverige, nemlig regionaltrafikken i Jönköping-området, de såkaldte Krösatåg.

Kilder: DR.dk 01.12.09; DR Update 01.12.09 og Tv-avisen kl. 21.00 01.12.09