Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2001

To düsseldorfere er vendt hjem

Af Thomas de Laine

To af Københavns nyeste sporvogne er efter 30 års fravær vendt hjem. Det drejer sig om to af de tyskbyggede ledvogne, populært kaldet "Frk. Düsseldorf", der i 1960'erne byggedes til Københavns Sporveje (KS).

KS fik først 30 og senere yderligere 70 af denne type (nr. 801-900). Vognene var i drift lige til sporvejsdriftens ophør i 1972. Ved denne lejlighed solgtes de til Alexandria i Egypten. Egypterne betalte ganske vist aldrig, men det er en anden historie.

Det var kun 99 vogne, der blev sendt afsted, for en enkelt var brændt i mellemtiden (nr. 841). Rygter siger endvidere, at visse vogne blev beskadiget undervejs til Egypten, så det reelt kun er omkring 95 vogne, der har været i brug dernede. Og de kører stadig.

Nu er to styk så hentet hjem. De hjembragte eksemplarer er nr. 815 og 890. Vognene er købt og bragt til Danmark af Sporvejshistorisk Selskab, der driver Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Vognene skal i drift på museet, der herved får udfyldt et væsentligt hul i samlingen.

I anledning af hjemkomsten udstilledes nr. 890 i Vester Voldgade ved Rådhuspladsen den 27. juni. Man kan så tænke lidt over, at vognene sikkert stadig havde været i drift, hvis man ikke havde afskaffet sporvognsdriften i København!

Kilder: Kim Thinggaard; Bytrafik nr. 3/juni 2001