Myldretid

Menu

NyhederNyhedsarkiv

Mutares og Deutsche Bahn afslutter Arriva-handel

Af Thomas de Laine

Arriva-tog i Aarhus
Til lands, til vands og på skinner: Arriva Danmark har omfattet flere forskellige former for kollektiv transport, herunder jernbanetrafik for staten vest for Storebælt. Her holder et tog leveret til den første kontrakt klar til afgang mod Viborg på Aarhus H i sommeren 2020. Foto: Thomas de Laine.

Et halvt år senere end først annonceret har kapitalfonden Mutares med virkning fra mandag 15. maj 2023 overtaget ejerskabet af Arriva Danmark. Det fremgår af en mail fra Arriva Danmarks administrerende direktør Marianne Bøttger, der mandag eftermiddag har orienteret medarbejderne, og det nye ejerskab bekræftes ligeledes ved opslag i CVR-registret. Afslutningen af salgsprocessen fra Deutsche Bahn til Mutares har trukket længe ud, hvilket har givet anledning til flere rygter om, at det hele måske slet ikke blev til noget, men i går blev handlen altså endeligt afsluttet.

Den flerårige proces med at afklare fremtiden for Arriva Danmark har blandt andet indebåret, at man i en lang periode slet ikke har deltaget ved udbud, og derfor er en mængde buskørsel gået fra i takt med kontraktudløb. Derfor er det Arriva, som Mutares nu har overtaget, også noget mindre, end Arriva Danmark var for få år siden. Men Arriva Danmark er stadig et busselskab af en pæn størrelse og omfatter desuden kontrakten med staten om jernbanetrafik i Jylland og på Fyn samt med Movia om havnebusserne i Københavns Havn. Hertil kommer Share Now-delebilerne og UCplus-uddannelsescentret. Afklaringen af ejerskabet giver derfor også en god chance for, at Arriva Danmark faktisk har en fremtid:

"Det er en helt igennem glædelig nyhed, der betyder, at vi endelig kan se fremad igen, arbejde videre på at udvikle vores forretning og genvinde det tabte – herunder ikke mindst, at vi atter kan begynde at byde på trafik og forretning," hedder det i mailen til medarbejderne.

Mailen fortæller også, at Arriva netop har opnået en 1-årig forlængelse af to eksisterende kontrakter om buskørsel, nemlig størstedelen af kontrakten med Midttrafik om kørsel i Østjylland samt kontrakten med FynBus om kørsel i Svendborg Kommune.

Mutares' overtagelse omfatter alle Arriva Danmarks forretningsområder og medarbejdere. Der er sat en frist på 12 måneder for gennemførelsen af den endelige udskillelse fra det øvrige Arriva. Dette indebærer introduktionen af et nyt navn og brand, men indtil det er valgt, kører Mutares i Danmark fortsat under navnet "Arriva Danmark".

Arriva har været i Danmark siden købet af Unibus i 1997, men mange har nok oplevet det sådan, at Arriva først rigtig fik sin danske identitet efter overtagelsen af Bus Danmark, det gamle HT-driftsselskab, i foråret 1999. Det var også først da, Arriva-navnet blev introduceret på dansk jord. I 2010 blev det hidtil britiskejede Arriva overtaget af Deutsche Bahn, som imidlertid har skullet slankes som følge af selskabets økonomiske situation. Arrivas aktiviteter er ikke blevet afhændet til samme side i hvert enkelt land, men i Danmark blev det altså Mutares, der tog over.

Kilder: Mail til medarbejderne i Arriva Danmark 15.05.23; pressemeddelelse fra Arriva Danmark 15.05.23; opslag i CVR-registret 16.05.23