Myldretid

Menu

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

NyhederNyhedsarkiv2003

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm overtager HT-Museet

Af Thomas de Laine

Det er "lavkonjunktur" for bevarelse af kollektive transportmidler for tiden. For nylig annoncerede Bushistorisk Selskab en del af sine bevarede busser til salg, og i næste weekend kører veteran-S-toget for sidste gang. Det skal ikke mere holdes køreklart, og bliver desværre ikke engang udstillet. Nu lukkes også HT-Museet.

Lukningen af HT-Museet sker som led i vedtagelsen af HURs budget for 2004. HUR sparer herved mere end en million kroner om året. Endvidere forsvinder endnu en af de sidste rester af det gamle HT-navn. Efterhånden findes dette navnetræk kun på busserne, på det interne blad HT-Nyt og som en del af navnet på HT-Orkestret.

En samling i verdensklasse
Det, der overdrages til Sporvejsmuseet, er 35 historiske køretøjer og en del andre museale effekter. Herefter råder Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, der drives på frivilligt basis af medlemmerne af Sporvejshistorisk Selskab, over i alt 100 sporvogne og busser og relaterede køretøjer - en samling i verdensklasse. Samlingen forbliver intakt og ikke mindst samlet. Alternativet havde været at bortauktionere de enkelte elementer i HT-Museets samling.

HT-Museets samling grundlagdes i 1915, og overgik i sin tid fra Københavns Sporveje til det gamle HT. I forbindelse med HTs 10 årsjubilæum den 1. oktober 1984 åbnedes HT-Museet på Islevdalsvej i Rødovre, og siden har en del af materiellet og diverse effekter været udstillet her. Mange af busserne og sporvognene har dog været opbevaret andre steder, blandt andet på det gamle busanlæg i Hørsholm.

Scania BR112/DAB nr. 1544 Det, der er helt almindelige indslag i gadebilledet den ene dag, kan være historie den næste. Det er ikke mange år siden, HT havde 150 busser af denne type - Scania/DAB - kørende rundt. Men i 1996 forsvandt typen. En af disse busser, nr. 1388, indgår i HT-Museets samling. På billedet er det bus 1544 på Nøragersmindevej d. 7. juni 1996. Foto: Thomas de Laine.

Overdragelse
Museet i Rødovre lukker den 16. november, og den formelle overdragelse af vognene sker 1. januar. Allerede den 1. oktober påbegyndes flytningen af materiellet dog. I forbindelse med overdragelsen fremskyndes Sporvejsmuseets planer om en Remise III. Indtil videre er pladsproblemet løst ved at leje sig ind på en gård nær museet.

Museerne har i flere år samarbejdet, bl.a. ved at låne hinanden vogne, og Sporvejsmuseet ser det som en stor tillidserklæring at blive betroet den unikke kulturarv, som Sporvejsmuseet.dk skriver. Fremover vil Sporvejsmuseet stille med museumsbusser eller -sporvogne ved de anledninger, hvor den slags praktiseres.

HUR giver 400.000 kr. (beløbet følger prisudviklingen) om året de næste 15 år i forbindelse med overdragelsen.

Besøg museerne
HT-Museet kan, indtil 16. november, besøges på Islevdalsvej i Rødovre søndage og onsdage kl. 10-16. Linie 142, 161 og 166 kører tæt på museet.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted, og har åbent lørdage og søndage kl. 10-17. I skolernes efterårsferie har museet åbnet alle dage kl. 10-17. Linie 249 forbinder museet med regionaltog på Borup st.

Kilder: Pressemeddelelse fra Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm 12.09.03, Sporvejsmuseet.dk, 12.09.03; Leif Jørgensens "Bagperronen", 12.09.03; Lokalrapporten, TvDanmark 2, 12.09.03; TV2/Lorry 12.09.03