Myldretid

Menu

Denne artikel er forældet. Indholdet var korrekt på det tidspunkt, hvor den blev skrevet, men artiklen opdateres ikke længere.

Baggrund & historieForældede artikler

Fakta om Netbus

Af Thomas de Laine

Dette er ikke Netbus' hjemmeside. Besøg Netbus' hjemmeside på www.netbus.dk.

Netbus er en nyere operatør på det danske busmarked. For tiden har Netbus i alt 159 busser koncenteret i Hovedstadsområdet, Århus-området og Nordjylland foruden lidt turistkørsel.

Firmaet er ejet af norske Nettbuss, de norske statsbaners busselskab. Nettbuss har over 2.000 busser og 4.000 ansatte med kørsel i både Norge og Sverige, herunder turist- og ekspresbuskørsel. I Norge havde Nettbuss i begyndelsen af 2008 en fjerdedel af markedet.

Netbus i Danmark
I december 2005 købte Nettbuss sig ind i Danmark ved købet af Partner Bus i Skibby. Partner Bus var oprindeligt et selskab dannet af Bent Hejlesen, St. Merløse, og Birger Simonsen, Frederikssund, kaldet Frederikssund-Skibby Bustrafik. Dette firma overtog sin første kørsel for HT i 1990 (2. udbud) og genvandt den i 1994 (4. udbud) sammen med Alex Jensen A/S' kørsel. Fra denne overtagelse indgik Frederikssund-Skibby Bustrafik et samarbejde med Alex Jensen, der herefter lagde anlæg til Frederikssund-Skibby Bustrafiks busser, mens Alex Jensen selv fortsatte med skolebuskørsel for HT og lokale kommuner med i alt 8 busser. Frederikssund-Skibby Bustrafik skiftede samtidig navn til Partner Bus A/S. Partner Bus genvandt sin kørsel fra maj 1998 (7. udbud) og igen fra oktober 2004 (15. udbud).

Netbus' første licitationsgevinst i Danmark blev ganske anseelig, nemlig landets største buslinje, dvs. linje 5A i København. Herved tredobledes kontraktkørslen for Movia. Hovedparten af Netbus' nuværende størrelse skyldes dog følgende opkøb:

December 2005: Partner Bus (23 busser for HUR og 62 ansatte)
1. maj 2007: PP Busselskabs rutekørsel (13 busser for Midttrafik og 35 chauffører samt samarbejde med PP Busselskab om turistbuskørsel)
1. januar 2008: Tylstrup Busser (74 rute- og turistbusser med kontraktkørsel for NT og 140 ansatte)

Netbus har endvidere vist flaget ved bl.a. fra 1. juni 2006 at etablere en ny fjernbusrute 990 mellem København og Bornholm og ved i oktober samme år at stille en bus fra Norge til rådighed for prøvekørsel med en 14,7 m-bus på netop linje 5A i København.

Sidst i maj 2007 blev det meddelt, at alle selskabets aktiviteter i Danmark samles under Netbus-navnet, så der ikke længere vil være noget, der hedder Partner Bus.