Myldretid

Menu

Denne artikel er forældet. Indholdet var korrekt på det tidspunkt, hvor den blev skrevet, men artiklen opdateres ikke længere.

Denne side har et kendt layoutproblem, som venter på at blive løst. Myldretid beklager fejlen.

Baggrund & historieForældede artikler

Fakta om Nuup Bussii

Af Thomas de Laine

Dette er ikke Nuup Bussiis hjemmeside. Besøg Nuup Bussiis hjemmeside på www.bus.gl.

Busselskabet Nuup Bussii A/S i den grønlandske hovestad Nuuk (Godthåb) kunne den 26. september 2000 fejre sit 20 års jubilæum. Der havde dog tidligere været forsøgt busdrift i området. Som noget lidt ekstraordinært skal det, der - noget diskutabelt - er landets nordligste bussystem, omtales under Entreprenørfakta.

Den kommunale overtagelse af busdriften i Nuuk-området fandt som nævnt sted 26.09.80. Indtil da var kørslen blevet klaret af flere private vognmænd, men uro og ustabilitet gjorde, at Nuuk Kommunes tekniske udvalg trådte ind som bestyrelse i Nuuk Kommunale Busselskab. Kommunen er eneaktionær. Først senere toges navneskifte til Nuup Bussii.

Selskabet bestod efter den kommunale overtagelse af 5 busser og 7 medarbejdere, men udviklingen i form af nye vejføringer og bebyggelser har betydet, at antallet af busser og medarbejdere er forøget med årene, ligesom rutenet og køreplaner naturligvis har ændret sig. Ved udgangen af 1999 havde Nuup Bussii hvad der svarer til 19 fuldtidsstillinger. Der forventes flere ansatte i de kommende år. Antallet har busser har rundet de 8.

Opgaverne dækker først og fremmest rutekørsel, men også skolebusruter er kommet til. Desuden beskæftiger selskabet sig ved særlige begivenheder med en slags charterkørsel. Det sker f.eks. ved Folke- eller Landstingsvalg, hvor folk der har svært ved at komme af sted skal bringes fra hjem til valgsted og omvendt. En stor opgave venter forude, for i 2002 skal Nuuk være medvært for Arctic Winter Games. Busselskabets hovedmålgruppe har vist sig at være familier og enlige med børn.

Busparken består mest af danskbygget materiel. Der er nogle Leyland-DAB- og DAB-Silkeborg-busser af serie 7. De er noget kortere end vanligt og med dørplacering 1-0-2. De nyeste busser, hvoraf den seneste ankom foråret 2000, er Volvo B10M/Aabenraa af lavbagperrontypen. Alle busserne, også de nyeste, er gule under vinduerne og hvide derfra og opefter. De nyeste vogne er i fuld længde (12 m) og er malet i en lidt lysere gul farve. I begyndelsen var busserne dog mindre og af andre typer. Et billede fra 1981 viser således 4 Mercedes-minibusser og to store Mercedes-busser. Bemalingen var også anderledes.

Nuup Bussii har garage på Industrivej 10 i Nuuk, hvor man flyttede ind i 1986. Først boede man dog i Entreprenørdalen. Den nuværende garage blev ombygget i 1988, hvorefter man har selvstændigt værksted. En ny udvidelse af anlægget er nært forestående.

Rutenettet omfatter i køreplanen fra 16. marts 2000 ruterne 1, 2 og 3 samt skolebusruterne 4 og 5. Rute 1 kører kun en enkelt tur om morgenen. Rute 2 kører til gengæld hvert kvarter hele dagen mandag-lørdag. Desuden køres på øvrige tidspunkter men med færre ture. Rute 3 kører én gang i timen morgen og eftermidag mandag-fredag. De to skolebusruter kører kl. 7-18 hver halve time - selvfølgelig kun på skoledage.

Kilder: 20 års jubilæumshæfte fra Nuup Bussii (september 2000) og køreplaner mv.

En stor tak til René Hansen fra Nuup Bussii for tilsendt materiale!