Myldretid

Menu

Busbasen & vognlister

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål til Busbasen.

Hvad dækker Busbasen?

Busbasen omfatter alle busser, der kører for Movia, altså populært sagt gule busser med DOT- og Movia-logo på fronten. Dog er busser hos busselskaber, der kun kører ekstrakørsel for Movia, og busser som anvendes til Flextrafik, ikke med i Busbasen.

Busser, som anvendes til togbuskørsel inden for Movias område, kører ikke for Movia, men for DSB, Metroselskabet eller Lokaltog. Togbusserne er derfor som udgangspunkt ikke med i Busbasen, men meget ofte bruges der busser, som til daglig anvendes til kørsel for Movia, og disse busser findes naturligvis i Busbasen.

Desuden er det kun muligt at søge i de busser, der er i drift - ikke i tidligere Movia-busser, som nu er udrangerede, eller f.eks. kører et andet sted i landet.

Det præcise antal busser i Busbasen varierer lidt, men ligger typisk mellem 1.450 og 1.550 busser.

Hvad betyder forkortelserne?

1. indreg.

Første indregistreringsdato, dvs. den dag bussen for første gang er blevet indregistreret. Denne dato ændrer sig ikke, trods senere omregistreringer. En bus er ofte først sat i trafik noget efter indregistreringsdatoen. Første indregistreringsdato skal ikke forveksles med leveringsdato eller datoer på typeplader (f.eks. på DAB-busser). Indregistreringsdatoen skrives som år-måned-dag, f.eks. 2016-04-16 (16. april 2016), men kan også indtastes i formatet dag.måned.år, f.eks. 16.04.2016.

bustype/chassis

Typebetegnelse for bustypen. Ofte navnet på chassistypen. Se listen over bustyper i Busbasen.

byggenr.

Bussens byggenummer el. karrosserinummer. Der er tale om et serienummer, som bussens byggested anvender.

byggested

Navnet på den karrosseri- eller samlefabrik, hvor bussen er bygget. I Busbasen og vognlisterne angives normalt blot byggestedet og ikke den specifikke karrosserimodel. Se listen over byggesteder i Busbasen.

døre

Dørarrangement el. dørplacering (forkortes sommetider "dørpl."). Angiver bussens antal og placering af døre. Eksempelvis betyder 2-2-1 dobbelte fordøre, dobbelte midterdøre og en enkelt bagdør. For ledbusser angives dørarrangementet som eks. 1-1/1-0, der betyder enkelte for- og midterdøre i det forreste led, og enkelt midterdør og ingen bagdør i det bageste led.

nr.

Internnummer (internnr.). Bussens eget vognnummer, der som regel bl.a. sidder over venstre forlygte.

reg.nr.

Registreringsnummer (nummerplade), i gamle dage også kaldet "politinummer". Registreringsnummeret skrives i Busbasen uden mellemrum og positionspunktum, altså f.eks. "BJ57783". Man kan dog godt bruge mellemrum og/eller positionspunktum, når man søger i Busbasen og f.eks. skrive "BJ 57.783".

Ledbusser indregistreret før 1. juli 2000 havde oprindeligt et særskilt registreringsnummer for bagvognen i form af en "anhængernummerplade" bestående af to bogstaver og fire tal. Denne nummerplade er angivet efter en skråstreg i historikken for hver enkelt bus, f.eks. "OP95957/XD3416". Når bussen har været til syn efter ændringen af reglerne, er bagvognens nummerplade afmeldt, og hele ledbussen har blot forvognens almindelige registreringsnummer.

stelnr.

Bussens stelnummer, chassisnummer eller VIN-kode. Der er tale om et serienummer, busproducenten anvender. Nyere busser har alle såkaldte VIN-koder, som er stelnumre på 17 tegn, der både identificerer den enkelte bus, dens fabrikat og trafikart mv.

Hvad kaldes bustyperne i Busbasen?

Aktuelt findes følgende bustyper/chassismodeller i Busbasen:

Normalt speciferes modelbetegnelsen for karrosseriet ikke nærmere i Busbasen. Der angives blot byggested/karrosserifabrik. For tiden findes disse byggesteder/karrosserifabrikker i Busbasen:

Hvorfor får jeg ikke nogen resultater, når jeg søger?

Her er et par gode råd:

 1. Udfyld færre felter!

  Busbasen viser dig kun de busser, der opfylder alle de kriterier, du sætter. Det betyder, at des flere felter, du udfylder, des færre busser vil svare til din søgning.

 2. Brug "jokertegnet" % (procenttegnet)

  Du kan bruge "jokertegnet" i alle felter bortset fra tidligste og seneste indreg.dato. Jokertegnet er % (procenttegnet), og det kan træde i stedet for såvel ét, flere som ingen andre tegn.

  Hvis du f.eks. leder efter en bustype:

  • Søger du på "DAF SB4000", finder du DAF SB4000, men ikke DAF SBR4000
  • Søger du på "DAF %4000", finder du både DAF SB4000 og DAF SBR4000
  • Søger du på "Volvo %LE", finder du alle Volvo-laventrébusser, uanset om de hedder B7RLE, B8RLE, B10BLE eller B12BLE

  Busbasen sætter selv jokertegnet bag facaden, når du f.eks. søger efter en bustype. Søger du på "Volvo B8RLE", får du både busser, der er registreret med typen Volvo B8RLE og Volvo B8RLE-60. Hvis du ikke ønsker jokertegnet anvendt i denne situation, kan du skrive "!" (udråbstegn) bagest. Hvis du søger på "Volvo B8RLE!", vil søgeresultatet ikke medtage busser registreret som f.eks. Volvo B8RLE-47 eller Volvo B8RLE-60.

 3. Tjek, at du har stavet rigtigt

  Busbasen kender ikke til nogen bustyper fra "Vovlo".